Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите настояват за намаляване на наемите с 50 процента

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до Националното сдружение на Общините, с което искат да се намалят таксите, след като по думите им браншът е поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията.

В него те уведомяват, че през последната година не са работили повече от 6 месеца. Оцеляването им ще бъде трудно и изключително сложно. Заради това искат таксите за тротоарно право пред заведенията да бъдат редуцирани с 50 % до края на годината, таксите за издадените разрешения за удължено работно време да бъдат преразгледани и съответно удължени за периода на забраната, а новите такива да са с 50% по-ниски.

Освен това те настояват и наполовина намаляне на общинските наеми за помещения, както и опрощаване на 100% на такса смет за периода, в който са били затворени.

От 1 март се очаква заведенията у нас да отворят врати.

За отварянето на заведенията няма спор. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на живо излъчване във „Фейсбук“. Министър-председателят „инспектира“ ваксинацията в село Самуилово (община Петрич).

Той бе попитан от репортерка – ще успеят ли да отворят заведенията от 1 март или ще влязат в полемика с Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса по темата.

“Ние нямаме полемика... Бавно и плавно има покачване (на заразяването – б.а.). Контролира се. И именно затова, виждате, сме впрегнали всички във ваксинацията. Колкото по-малко терен оставиме на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот“, обясни Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във