Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите излязоха на протест пред Министерския съвет

Собственици и персонал на затворените заведения провеждат национален протест пред сградата на Министерския съвет. Те настояват затворените със заповед на здравния министър обекти да отворят на 1 февруари. Акцията им е наречена "Марш към свободата" и се организира от Българската асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Преди дни те поискаха и оставката на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който по думите им, води лична война със заведенията.

Протестиращите смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. Няма и адекватни компенсации за затворения бизнес.

Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, обяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов. "Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени. Ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта", каза той.

Освен за отваряне от 1 февруари, от бранша настояват и помощите за затворените заведения да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно.

Във вторник Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, се срещна със здравния министър Костадин Ангелов и беше решено ресторантите да отворят на 1 март. А от Българската асоциация на заведенията заявиха, че това решение е неприемливо и ще реагират с демонстрация на 27 януари и с протестно отваряне на обектите им на 1 февруари. 

Костадин Ангелов и премиерът Бойко Борисов демонстрираха със свои изказвания от сряда, че са подразнени от протеста на ресторантьорите. Борисов отново изтъкна, че кабинетът е разработил много мерки за подкрепа на бизнеса. Излезлите на протест обаче са категорични, че освен помощта от по 24 лева на ден, други средства не са получили, като дори и по тази мярка са били компенсирани само за ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във