Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите искат от премиера плана за отварянето им

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията у нас настояват премиерът да им бъде даден ясен отговор на въпроса - при колко бройки на заразени с COVID-19 ги отварят и при при колко ги затварят.

От браншът отбелязват, че Борисов е посочил два варианта на здравния министър. Единият бил да отворят на 1 февруари до 22:30 ч., с опасността да бъдат пак затворени, ако се вдигнат случаите на заразяване с коронавирус, вторият - отваряна на 1 март на всички заведения и компенсации за февруари.

Ден по-късно обаче здравният министър Ангелов се е срещнал с браншова организация, която представлявала основно интересите на хотелиерите, като по техни думи той им е обяснил, че единственият вариант е дневните заведения да отворят на 1 март, а евентуално на 15 март това да направят и нощните.

По думите им това противоречи на предложените варианти от премиера и изтъкват, че ресторантите в хотелите работят вече повече от месец.

Асоциацията на ресторантоьорите у нас напомнят на Борисов, че на организирания от тях протест на 27 януари пред Министерски съвет, е имало хиляди представилите на бранша, които ясно са заявили кой вариант избират, а именно 1 февруари.

В тази връзка те настояват да бъде написано черно на бяло, при колко бройки ги отварят и при колко ги затварят, защото по думите им министър Ангелов им бил обещал да бъдат отворени всички заведения при 120 на 100 000, а сега сме под 100 на 100 000.

В края на писмото си от БАЗ подчертават, че това е позиция само на ресторантьорите, а не на хотелиерите.

След решението на Министерския съвет от тази седмица, баровете и заведенията извън хотелите остават затворени до март. Няколко пъти премиерът и здравният министър вече обявиха, че всяко действие на правителството се ръководи само от експресни оценки и анализи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във