Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите искат държавата на компенсира изцяло заплатите им

Българската хотелиерска и ресторантьорска организация иска на среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри да бъдат обсъдени всички спешни въпроси, които засягат хотелиерския и ресторантьорски бизнес, съобщиха от организацията. Те настояват това да стане най-късно до 26 януари.

"Това, че този бизнес не е приоритетен за отваряне от страна на здравното министерство, не означава, че не трябва да бъде приоритет за кабинета, като един от основните двигатели на българската икономика", посочват от организацията.

Според БХРА трябва да е ясно в случай, че заведенията останат затворени или бъдат само частично отворени, какви ще са компенсациите за бизнеса и служителите.

Предвид продължаващата ситуация, от организацията настояват компенсациите за персонала да бъдат увеличени от първи февруари на 100 процента от възнаграждението, на което са се осигурявали, и на 30 на сто - за бизнеса. Тази помощ трябва да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е отпусната, настояват от организацията.

Междувременно стана ясно, че собствениците на заведения и ресторанти обмислят протести след решението на здравните власти да не обсъждат облекчаване на мерките до края на януари. 

От бранша настояват обектите за хранене да отворят от началото на февруари, а нощните заведения - от началото на март.

Предложението на управляващите, обсъждано до четвъртък, беше за облекчения на мерките не по-рано от 18 февруари, включващи ограничен капацитет и работно време. Още в сряда от бизнеса и властта влязоха в остри противоречия за това кога трябва да бъдат отворени заведения и ресторанти. От бранша обявиха, че са готови за протестно отваряне на 1 февруари.

Днес зам.-председателят на парламента Валери Симеонов се обяви за отваряне на заведенията, при положение, че от 4 февруари големите ученици се връщат в училищата.

"Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати големите ученици в училище, а да не бъдат отворени ресторантите и кафенетата. Винаги рискът е там, където има голямо струпване на хора, които общуват помежду си, само че общуването в училищата по никакъв начин не мога да го сравня с общуването по кафенетата и в ресторантите, където ходят няколко човека и сядат на отделна места, няма контакт между отделните компании. Рискът там е по-малък отколкото в училищата", обясни Симеонов.

Малко по-късно, на брифинга на здравните власти, бяха представени притеснителни данни от Европа, свързани с новия вариант на коронавируса. Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще изчака да види каква ще е ситуацията до 31 януари и ще вземе решение за мерките у нас. Борисов беше категоричен, че на този етап компромис може да се направи само при образованието и учениците от 5 до 12 клас да се редуват по график за присъствено обучение.

На въпрос как ще усмири ресторантьорите, които заплашват с гражданско неподчинение, министър-председателят отговори, че това е тяхно право. 

Здравният министър Костадин Ангелов обяви пред парламентарната здравна комисия, че ще бъде направено предложение епидемичната обстановка да се удължи с месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във