Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите: АЕЦ "Козлодуй" е на печалба, докато ние фалираме

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията за пореден път изразиха своето недоволство от управляващите и се оплакаха, че са изправени пред фалит заради скъпия ток, докато АЕЦ "Козлодуй" е отчела рекордните 717.5 млн. лв. печалба за деветмесечието. "Очаква се заради скъпия ток, до края на годината сумата да надхвърли 1 млрд. лв. Абсолютна подигравка със загиващия български бизнес", заявяват от сдруженията на заведенията. Те твърдят, че сметки им за ток са по три, а приходите са намалели по три. От бранша отбелязват и това, че се говори за някаква държавна подкрепа някога, някак си, но според тях до момента реално тя не е усетена.

"Всеки работодател в малкия и среден бизнес е поставен пред дилемата, коя сметка първо да плати – за ток ли, заплати ли, кредити ли, към доставчиците си ли да се издължи…", заявяват от организациите. "Как пък един отговорен фактор в управлението на тази клета държава не се сети, че като затриват бизнеса, обричат на разсипия цялата ни икономика?", питат собствениците на заведения.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за незабавна държавна намеса в цените на тока. До момента от тях страда само бизнесът, но съвсем скоро по джоба си ще ги усети всеки български данъкоплатец, предупреждават те.

"Ако не можете да се справите с регулацията на цените, осигурете незабавни и адекватни компенсации! Фалитите в нашия бранш се развиват като лавина. Всеки ден затварят нови и нови заведения, а зимата тепърва започва. Неуважаеми госпожи и господа управляващи, скоро няма да има къде да изядете една супа! Но пък ще спестите от тлъстите си заплати разходите за ходене по заведения. Защото такива просто няма да има", заявяват още двете организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във