Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьори искат подкрепа със задна дата

Докато вървят преговорите за съставяне на правителство трябва спешно да бъде осигурена държавна подкрепа със задна дата - от въвеждането на зеления сертификат. За това настояват от Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/. По думите им така ще бъдат спасени фирмите, които все още са оцелели. Това е записано в открито писмо на двете организации към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащото към момента служебно такова. От бранша очакват ясна финансова политика за сектор "туризъм", пакет от мерки за запазване на заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока.

Бизнесът отбелязват, че в сегашния си вид мярката 60 на 40 е напълно недостъпна – спад в оборота с 30 или 40% в сравнение с 2019 г. на практика означава фалит, особено при днешните високи цени на всичко. Двете организации посочва, че са спрени грантовете, а техният бизнес няма реален достъп до кредити от Българската банка за развитие, докато държавната подкрепа за техните служители е нула. В писмото отново се настоява зеленият сертификат да бъде въведен и за държавната и общинските администрации.

"Уважаеми госпожи и господа, от които зависи настоящето и бъдещето на България, не подхождаме с предубеждение и вярваме, че обещанията, които чухме по време на предизборната кампания, ще се превърнат в дела, с които да ни помогнете да оцелеем", заключват двете организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във