Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьори и хотелиери с нови критики към служебния кабинет

Недопустимо е служебният кабинет да отпуска държавна помощ приоритетно на бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата в резултат на пандемията от коронавируса и не са били затваряни, въпреки мерките. А в същото време да няма достатъчно средства за онези ресторанти и хотели, които отговарят на условията за получаване на подкрепа. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във връзка с решението на Министерство на икономиката да отпусне допълнителен бюджет от 106,5 млн. лв. по схемата за "Подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19".

Недоумение буди фактът защо 60 на сто от средствата са предвидени за компании от преработвателния сектор, така че да се раздаде държавна помощ на всички кандидати от този сектор, а за най-засегнатият сектор са предвидени едва 20% от помощта, при това според точкова система на оценяване. Други 20 на сто от сумата отиват в компании от сектора за търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети, които дори не са спирали работа, въпреки пандемията. Логично е, когато имаш един единствен автомобил и той се развали или има нужда от смяна на масло или гуми, да го ремонтираш и обслужиш, въпреки кризата. В същото време заведения и хотели останаха затворени или работеха при силно ограничителни мерки за около година. За този сектор обаче са предвидени едва 20 на сто от отпуснатите 106,5 млн. лв. или 21,3 млн. лв. Така зад борда за втори път ще останат най-нуждаещите се от държавна подкрепа за своето оцеляване хотели и ресторанти, подчертават от асоциацията.

Оттам припомнят, че действително заведенията са били компенсирани с 20 на сто от оборота им за минали периоди, но след като останаха изцяло затворени и без възможност да осъществяват дейност. Според тях обаче държавата не отпусна финансова помощ за хотелите, които макар и да бяха оставени на хартия да работят при сериозно ограничени условия, реално не можеха да извършват никаква дейност. Не бяха договорени и отпуснати евтини кредити за бизнеса за осигуряване на оборотни средства, не бяха взети мерки за разсрочване на кредитните задължения или за осигуряване на потребителски заеми за служителите от сектора.

Друга несправедливост, посочена от организацията е, че според схемата, одобрена от икономическото министерство всички компании получават по 50 000 лева, независимо дали компаниите са малки или големи, без значение от реализирания годишен оборот, платени данъци и осигуровки или реализиран спад.

С тези си действия за пореден път и служебното правителство демонстрира, че не счита за приоритетен отрасъл туризма, който като сектор преди кризата допринасяше всяка година за между 11 и 15 на сто от БВП. От БХРА апелират да бъдат преразгледани мерките и да бъде осигурен допълнителен ресурс, с който да бъдат подкрепени всички малки предприятия от сектора с реализиран оборот над 500 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във