Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторанти продават храна за вкъщи в нарушение - при по-ниско ДДС

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %, показват проверки на НАП в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от приходното ведомство.

Инспектори на НАП са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък. В приходната агенция постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим.

От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги  е валидна само за  предлаганите  храна и съответно обслужване за консумация на място.

Ресторантьори смята, че, намаляването на ДДС от 20 на 9% за заведенията беше много навременна мярка. Стъпката на правителството е успяла да спаси половината бизнес. Ако към този момент това намаление го нямаше, сигурно 30-40% от заведенията щяха да са фалирали, казва Ричард Алибегов. 

Половината от заведенията в България търпят спад в оборота си в сравнение с миналата година между 40 и 50%, показват данните от анкета, проведена сред 968 собственици на заведения от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

От същото допитване става ясно, че 68.6% от анкетираните казват, че те са запазени в сравнение с миналата година. 10% пък декларират намаление. 20.1% признават за увеличение с около 10%, а 1.3% за увеличение до 20%.

Според Националната статистика обаче още в първия месец, в който ДДС за храната в заведенията падна, цените не само не намаляха, а напротив - увеличили са се. Данните за инфлацията сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи и хотели са вдигнали цените. Повишението е с 2% спрямо юни и с почти 5% спрямо декември 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във