Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рестартират концесията на летище София до месец

Транспортният министър Ивайло Московски внесе яснота относно намеренията на правителството да рестартира концесията на летище София. Неговите очаквания са до месец да приключат анализите по процедурата, възложени на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). След това ще бъде даден нов ход на самата процедура, разясни Московски пред БНТ.

От изказването на транспортния министър не стана ясно дали правителството ще следва досегашната си стратегия - с приходите от концесията на столичния аеропорт да оздравява държавните железници. Но Ивайло Московски заяви, че голяма част от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени до края на 2018 година.

"Говоря в голямата си част. Иначе такова дружество няма как да няма задължения. Но в по-голямата си част просрочените задължения на дружеството да успеем да ги заплатим. Паралелно с това да стартираме и процедурата за доставка на нов подвижен състав. Предварителните прочувания, които направиха колегите с три университета показаха едно ниво на подвижен състав, което трябва да бъде закупено, като първа стъпка. Те са разпределени - регионални, интерситита, крайградски влакове", обясни министърът на транспорта.

Концесията на летище София бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков. В държавния бюджет обаче кабинетът на Бойко Борисов записа, че до края на 2018 г. ще бъде подписан концесионният договор. Заложеният еднократен приход от евентуалното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 480 млн. лева.

Транспортният министър бе категоричен, че тол система ще има. По думите му процесът по изграждането й е необратим.Според него въвеждането на тол системата ще доведе до трансфер от товари от камиони към жп превози. 

Московски допълни, че до 2019 година пътната инфраструктура ще получи необходимите средства, за да се ремонтира и развива. Той посочи, че има интерес от китайски инвеститори и от Световната банка за финансиране на някои транспортни коридори на Балканите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във