Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Решението за АПИ само е отложено, каза премиерът

Премиерът Кирил Петков се срещна с протестиращите пред парламента превозвачи

Проекторешението за Агенция "Пътна инфраструктура" и поддръжката на пътища само е отложено, каза премиерът Кирил Петков пред репортери в парламента. Не е въпросът да разплатим едни над 600 милиона със затворени очи. Въпросът е, когато се разплатят тези пари, да сме сигурни, че има достатъчно контролни механизми", допълни той.

Проекторешението за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за АПИ да осъществява дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа днес (8 април) отпадна от програмата на парламента по предложение на "Продължаваме Промяната", а депутатите от "Има такъв народ" излязоха от пленарната зала в знак на протест. Точката трябваше да бъде разгледана още в четвъртък, но също отпадна заради липса на доклади на ресорните комисии.

Попитан дали ПП бламира проекторешението за АПИ, премиерът отговори, че предишното правителство на ГЕРБ е правило т. нар. ТРП-та (текущ ремонт и поддръжка - бел. ред.), които са всъщност поддръжка на пътищата, но под това име са скрити реални цялостни ремонти на пътища. "Това означава, че тези фирми са работили на тези обекти, правили са истински ремонти на пътища, но не дават никаква гаранция за тяхното изпълнение", обясни Петков и добави, че това е нередност. "Тази нередност трябва да се установи преди да им се разплащат парите", подчерта той. "Единственото, което "Продължаваме Промяната" днес каза, е да се види колко от тези ремонти реално са извършени, да има реален контрол. Депутатите днес не казаха, че не го одобряват, те само го отложиха, за да сме сигурни, че правилните контролни механизми са заложени в това предложение", отбеляза още премиерът. И уточни, че проекторешението е внесено в парламента, защото няма друг начин да се реши въпросът с тези договори. По думите му, ако някой от Министерския съвет ги одобри, то ще бъде на ръба на закона.

По-рано пет тира блокираха площада пред главния вход на Народното събрание. Превозвачите недоволстват от поредното отлагане на ремонтите по пътищата. А вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов заяви, че парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ. Според него отлагането на точката за гласуване на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" в зала и липсата на депутати в правната комисия, която трябваше да обсъди парите за ремонтите, са целенасочени действия. "Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме и една дупка на пътя", посочи той. И намекна, че вероятно се очаква кандидатът на ИТН Любомир Каримански да се оттегли от надпреварата за шеф на БНБ, за да бъдат дадено разрешение за парите за ремонти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във