Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Решението на проблема с болничните е електронно здравеопазване

В последните дни има много сериозна дискусия по повод на плащането или неплащането на първия работен ден. Така или иначе този ден трябва да се плати. Смятам, че не бива да не се плаща, но е хубаво да видим коя е причината за трайното увеличение на болничните листа. Това каза Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Здравната каса и главен директор в Българска стопанска камара пред Bloomberg TV. 

"Явлението болнични листа е резултат на това, че живеем в една нереформирана държава. Хората взимат болнични листа, защото трябва да се оправят някакви административни услуги“, каза още Димитров.

Той коментира, че решението на проблема би било въвеждането на електронно здравеопазване. „От години се говори за мантрата електронно здравеопазване. Ако имаме електронни здравни карти и електронно здравно досие, тогава ще се види кой колко и как боледува“.

Григор Димитров бе категоричен, че контролните органи трябва да влязат в сила.„Контролът може да бъде последващ и предварителен. Трябва да има желание да се реши този проблем“, обясни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във