Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Решението на КЗК за ЧЕЗ може да падне в съда, смятат експерти

Комисията за защита на конкуренцията казва, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в конкретния случай не са и толкова важни, защото това е било очакван ход. Това каза Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката в студиото на БНТ.

"Това е правилен ход, защото не може компания като "Инерком" с подобен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около 3 млн. граждани. Но  във ВАС решението може би ще има проблеми", каза Куюмджиев.

"Когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха избрани критерии - доказан опит от поне 10 години при управлението на ЕРП-та, минимум 5% участие на либерализиран пазар, капитал от минимум 700 млн. евро, кредитен рейтинг от поне BB- според Standart&Poors и т.н. ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг", поясни експертът. 

Куюмджиев каза още, че "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ до 15 ноември, иначе сделката отпада. Той призова държавата да се включи в сделката и да си върне ЕРП-то в Западна България.

Според другия гост в студиото - енергийния експерт проф. Атанас Тасев, има доста слаби места в решението, защото фактически "Инерком" добавя върху производството на енергия от фотоволтаични централи между 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е незначителен дял.

"Съгласно действащата методика за определяне на господстващо положение, ако сте с дял по-малък от 15%, КЗК не се произнася, произнася се ако сте около и над 40%". Затова вчерашното решение на КЗК ще падне във Върховния административен съд", смята Тасев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във