Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Решението да продължат или не да работят в Русия е на френските фирми

Решението дали да  продължат или да прекратят работа в Русия напълно остава за самите френски предприятия. Това е заявил в четвъртък официалният говорител на френското правителство Габриел Атал.

"Някои френски компании са решили да напуснат руския пазар, други - не. Това е техен собствен избор", е казал Атал в ефира на радиостанция RMC. "Ние не можем да вземаме решения за дейността на тези частни компании", е заявил говорителят на правителството. По неговите думи, "наложените от ЕС санкции по отношение на Русия се отнасят до новите инвестиции". "Ние не можем да казваме на частните компании да напускат или да остават на пазара", е подчертал Атал, коментирайки решението на френския автопроизводител Renault, свързано с руския пазар.

В сряда от пресслужбата на Renault съобщиха за решението на компанията да прекрати работата в своя московски завод и плановете й да проучи възможните варианти относно участието й в "Автоваз". Едновременно с това от компанията заявиха, че смятат да действат отговорно по отношение на своите 45 хил. служители в Русия. От автопроизводителя отбелязват, че спазват всички изисквания в рамките на европейските санкции срещу Русия, като, в частност, се подразбира и забрана на доставките на високотехнологично оборудване и компоненти за неговото производство. На фона на тези решения, в  Renault имат намерение да преразгледат своите икономически прогнози за 2022 година като се намали от 4% на 3% показателя за ръст на оперативната печалба.

По-рано тази седмица от френско-руската търговско-промишлена палата съобщиха за това, че нито едно френско предприятие не е напуснало руския пазар. На свой ред шефът на Обединението на френските предприемачи Жофруа Ру де Безьо съобщи, че във френските компании в Русия се трудят 160 хил. човека. Той отбелязва също така, че "на американските компании в Русия, в които работят по десет работника, никак не е трудно да затворят своя бизнес", но френските предприемачи виждат своята роля в това да помогнат на своите служители и руските потребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във