Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Решение за НЕрешение

В разгара на ски сезона бъдещето на курорта Банско остава неясно. На първото си заседание за тази година правителството на Бойко Борисов взе поредното решение, свързано със зимния курорт, което... не решава нищо. То само обезсили заради процедурни нарушения решението на кабинета "Орешарски" за промяна на концесионния договор и за подписване на допълнително споразумение с фирма "Юлен" за концесиониране на част от Национален парк "Пирин" и за строеж и експлоатация на ски зона с център Банско. Но вместо да набележи конкретни мерки за преодоляването на натрупаните с години проблеми, и това правителство (както четири предишни) създаде... комисия.

Междуведомствена работна група за пореден път ще разглежда проблемите, свързани с изпълнението на договора, и ще предложи варианти за разрешаването им. В групата ще влязат представители на администрацията на Министерския съвет, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, на Дирекцията за национален и строителен контрол и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Тя ще направи нови анализи, ще отстрани неточностите, ще конкретизира текстовете на договора с концесионера. Ще преоцени и прилаганата методика за изчисление на концесионното възнаграждение и до 15 февруари ще излезе с предложение за решение. Поне това обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Нека напомним, че такива работни групи бяха създавани още по времето на тройната коалиция и при всички следващи правителства.

Купища чиновници години наред оправдаваха заплатите си, като пишеха още по-големи купища становища, а от тях трябваше да стане ясно дали има съвпадение между устройствения план, по който е сключен договорът, и заснетото през 2010-а разминаване на границите. И дали опасенията на някои екоорганизации, че с актуализирането на концесията на практика  ще се узаконят нарушенията в ски зоната, имат основание. Отговорите на тези въпроси не са ясни и до ден днешен. Преди година (през февруари 2014-а) прокуратурата установи, че има нарушения при строежа на част от пистите и съоръженията в ски зоната, но концесионерът - фирма "Юлен", не можеше да бъде санкциониран, защото е изтекъл давностният срок, в който не е било образувано административно наказателно производство.

Що се отнася до отмененото сега решение, трябва да припомним, че правителството на Пламен Орешарски завърши управлението си с пореден скандал - министрите в оставка го приеха на последното си заседание  с цел договорът за предоставяне на концесия на компанията "Юлен" за ски зоната над Банско да бъде променен. Преди това трябваше да се уточни площта на концесията и земеделското министерство да започне процедура за предоставяне на няколко терена за инсталиране на машини за изкуствен сняг в Банско. Официално съобщение за тези решения така и не беше пуснато, тъй като те били приети не на редовно, а на закрито заседание на кабинета, съобщи тогава вицепремиерът по икономическото развитие в оставка Даниела Бобева. Според нея договорът за предоставяне на концесията на ски зона Банско вече бил приведен в съответствие с изискванията на законодателството, включително и с промените от 2012 година. Площта на концесионния договор за "Ски зона с център Банско" била определена съгласно териториално-устройствения план за нея, одобрен през 2001-а, и всички грешки били отстранени. Бе казано още, че Министерският съвет е разрешил и спорове за собствеността на земя и на съоръжения в ски зоната, които не са собственост на дружеството. Взето бе и решение за увеличаване на концесионната такса с 50 на сто. Бобева подчерта, че решението за зимните курорти е било "трудно", но не можа да обясни защо правителството се е занимавало точно с това, при положение че седмица по-рано обяви, че ще остави този проблем да го решава служебният кабинет. Обяснението за тази работливост бе, че това било направено, за да не се пречи на предстоящия зимен туристически сезон.

Може би точно тези доста мъгливо изказани полурешения възбудиха недоволството на екоорганизациите. Още на следващия ден (31 юли 2014-а) Партия "Зелените" обяви, че ще организира протест срещу решението на правителството. Съпредседателят й Андрей Ковачев обяви, че решението не е оповестено официално и нямало информация какво е цялото му съдържание, поради което природозащитниците подозират, че незаконно ще бъдат увеличени с близо 65 дка държавна земя териториите, включени в концесията. Общината в Банско също продължава да настоява да се разшири обхватът на пистите. Сблъсъците между местните и зелените се превърнаха едва ли не в традиция през последните години. Природозащитниците не спират да подават жалби срещу концесионера на ски зоната и се обявяват срещу застрояване в района на Банско. Местните пък многократно излизат на протести с искания за още един кабинков лифт и за по-широка ски зона. Новият устройствен план на парк "Пирин" също е повод за напрежение между еколозите и гражданите на курортния град. И така години наред. И всяко правителство прехвърля въпроса на поредната работна група.

И както каза кметът на Банско Георги Икономов пред в. "БАНКЕРЪ", не знам това решение ли е всъщност, или е поредното отлагане. Крайно време е този въпрос да бъде окончателно изчистен, за да могат хората от региона да знаят дали и какво да правят и ще има ли перспектива градът ни да се превърне в истински европейски ски курорт, или отново ще се наложи да се задоволяваме само с ерзаци...?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във