Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Репортери без граници: Да се разследват бившите медии на Пеевски

За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше, директно или индиректно, няколко медии, които бяха използвани за преследването на неговите лични интереси. Един от тях беше да дискредитира журналисти, разследващи неговите бизнеси, заяви Павол Салай от "Репортери без граници".

Неправителствената организация, която класира България на 112-о място в Индекса за свобода на медиите, иска разследване на бившите издания на Пеевски, след като той бе санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски". 

"За нас е много важно, че Делян Пеевски е в списъка със санкционирани лица по закона "Магнитски". Важно е да се каже, че там той прави компания на такива хора като Мариан Кочнер в Словакия, който е обвинен в поръчителството на убийство на журналист през 2018 г. На базата на присъствието на Пеевски в списъка на санкционирани по закона "Магнитски" вярваме, че българските власти трябва да проведат криминално и административно разследване за корупция. Важно е да се знае, че медиите, които в миналото бяха притежание на Пеевски, са се възползвали от публично финансиране. Тук говорим за парите на българските данъкоплатци – как те са били използвани срещу свободата на медиите", посочи пред БНР Павол Салай. По думите му тези медии не са се съобразявали с журналистическата етика и реално са ползвани като инструменти за политическо и бизнес влияние.

Медийните сделки

Неотдавна ексдепутатът от ДПС се раздели с медиите, които бяха част от бизнес империята му. Първо, "Нова Броудкастинг груп” купи „Елит Медиа България“ ЕООД - е фирмата зад свързаната с Пеевски телевизия "Канал 3". 

Паралелно собственикът на "Виваком" - United Group купи "Телеграф медиа" - шапката на вестниците на Делян Пеевски, както и самата "NOVA Broadcasting Group", която преди това бе собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. 

“Юнайтед груп" (United Group) е създадена през 2000 г. Собственост е на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). В портфолиото на компанията е Tele2 в Хърватия, както и медии в Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина и Черна гора.

"Можем да предположим, че Пеевски е очаквал налагането на санкции и затова е решил да продаде медиите си, но все пак виждаме, че той все още има индиректно влияние върху медиите, и би ни изненадало, ако действително изцяло е излязъл от медийния сектор. Смятам, че е рано да се направи заключение относно това дали бившите му медии са подобрили стандартите си, или дали изобщо работят като свободни медии", казва още Павол Салай от "Репортери без граници".

Facebook logo
Бъдете с нас и във