Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ремонтът на Зимния дворец поскъпва още на старта

Агенцията за обществени поръчки публикува през изминалата седмица (16 април) обявление, подадено от спортното ведомство за "избор на изпълнител за ремонт и реконструкция на комплекс "Зимен дворец на спорта". В текст под заглавие "Спортната министърка като Кольо Фичето" (бр.14 от 4 април) в. "БАНКЕРЪ" пръв съобщи, че Министерството на младежта и спорта развързва кесията за мащабни строителни инвестиции. Преди по-малко от два месеца министърът - професорът по български език Мариана Георгиева, се "пребори" и получи разрешение от правителството (решение на Министерския съвет от 26 февруари) да увеличи капитала на едноличното акционерно дружество "Академика 2011" ЕАД (100% собственост на Министерството на младежта и спорта) чрез емитиране на 35 млн. нови акции с номинална стойност от 1 лев. Необходимите пари за придобиването им - 35 млн. лв., бяха предоставени на спортното ведомство от държавния джоб, и то вече подготви тяхната "реализация".


Решението на кабинета беше държавното дружество "Академика 2011" да ги похарчи целево - "за реконструкцията и модернизацията на Зимния дворец на спорта". И макар че още тогава цитирахме мнения, че това е огромна сума... за ремонт, тя очевидно се е оказала недостатъчна.


Само че в него прогнозните стойности на строително-монтажните работи са 40 833 333 лв. без ДДС. Ако се сметне и данъкът, харчът за обновяването на този обект ще скочи на близо 50 млн. лева.


Няма съмнение, че кандидатите за такава поръчка биха били много. За да се "попарят" мераците на "неподходящи" участници в бъдещия конкурс обаче, в документацията изрично е записано, че кандидатът трябва да е отчел оборот за 80 млн. лв. през последните три години. Според познавачите на строителния сектор при кризисните последни години, до участие в процедурата едва ли ще могат да стигнат повече от две фирми...


Продължителността на ремонта е определена на 21 месеца.


За нас актуален обаче остава въпросът защо не се представи публично този проект. Даже в спортните среди никой не си спомня да е виждал нито архитектурен проект, нито разчети за разходите за обновяването на съоръжението в Студентския град...?!


Ще напомним примера, който дадохме преди десетина дни с проекта за частната инвестиция на олимпийската шампионка по шорттрек Евгения Раданова, която иска да построи на гола поляна свое спортно съоръжение в ж.к. "Младост", горе-долу със същите мащаби, но финансови разчети за него са да струва... 18 млн. лева. Раданова смята да построи, първо, залата за кънки, а по-късно и за всички останали зимни спортове. Според готовия вече идеен проект на Раданова залата ще бъде разположена на 13 000 кв. м разгърната площ. Предвидено е седящите места да са две хиляди. По официална информация в Зимния дворец те са две хиляди и петстотин.


Продължаваме да питаме как един ремонт може да глътне близо три пъти повече средства, отколкото построяването на чисто нова зала?! Дано получим отговор на 27 май, когато ще бъде избран строителят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във