Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтът на участъка от магистрала "Тракия" струвал 24,5 млн. лева, а не 90 милиона

Не са използвани 90 млн. лв. за ремонта на участъка от АМ „Тракия“, а 24,5 млн. лв. с ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод твърдения в публичното пространство, които Агенцията определя като манипулативни и спекулативни.

„В началото на ноември завърши ремонтът на отсечката между пътните възли „Белозем” и „Оризово” - първите 12 км от аутобана в платното за Бургас от общо 52 км, които ще бъдат обновени поетапно. В момента се ремонтират още 12 км, но в платното за София, а дейностите ще приключат до месец.
Възстановителните работи в 12-те км са по-леки в сравнение с тези, които трябва да се направят в останалите 40 км - между Оризово и Стара Загора – трасе, пуснато в експлоатация при управлението на министър-председателя Сергей Станишев“, посочват от АПИ.

„Строителните дейности в 12-километровата отсечка включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването, полагане на нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Общо в двете посоки ремонтът на АМ „Тракия“ между пътните възли „Белозем” и „Оризово” ще струва 24,5 млн. лв. с ДДС, а средствата са от бюджета“, допълват от агенцията.

Ремонтът се изпълнява от дружеството „Автомагистрали“, с което Агенция „Пътна инфраструктура“ има договор по ЗОП след проведена открита тръжна процедура за поддържане на автомагистрала „Тракия“.

Преди месец, в рамките на парламентарния контрол, регионалният министър Петя Аврамова обясни, че ремонтът на магистрала "Тракия" от разклона за Чирпан до разклона за Стара Загора струва 89 млн. лв. на посока, а не както беше обявено преди година - 60 млн. лв., защото става въпрос за по-дълъг участък и при остойностени труд и материали на пазарни цени.

Именно цената на ремонта породи полемика, защото самото строителство на отсечката е струвало 104 млн. лв. с ДДС, само че става дума и за двете платна.

„Разликата в обявената стойност на ремонта идва от това, че през 2019 г. прогнозна стойност от 60 млн. лв. е била на база обследване на 40 км от трасето от експерти от Института по пътища и мостове. Стойността от 89 млн. лв. е вече за ремонт на 52 км от магистралата, тоест с 12 км повече, и е получена на база на реални цени по сключените договори“, уточни пред депутатите министър Аврамова.

Ремонтните дейности на първите 12 км от 156-и км след пътен възел „Белозем“ до 168-и км преди пътен възел „Оризово“ са започнали в началото на октомври. Предвидено е те да приключат в края на месеца или началото на следващия. След това ще бъдат ремонтирани и оставащите 40 км от „Оризово“ до Стара Загора.

„Дейностите, които включват монтаж на ограничителни системи, производство и монтаж на пътни знаци, полагане на хоризонтална маркировка, които са включени в общата стойност за завършване на строително-ремонтните дейности, ще бъдат изпълнени от фирми, които имат сключени договори с АПИ по процедура по Закона за обществените процедури“, посочи министър Аврамова. Тя припомни, че ремонтът се изпълнява от дружеството „Автомагистрали“, с което АПИ има договор след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Гаранционният срок на ремонтните дейности е три години от датата на гаранционния протокол, допълни регионалният министър.

Миналата седмица Аврамова изнесе информацията, че в периода май 2017 – октомври 2020 г. осигурените средства за поддръжка на пътна инфраструктура са над 488 млн. лв. Близо 1,3 млрд. лв. от държавния бюджет са средствата за ремонт на пътища и съоръжения. 31 млн. лв. са целеви за обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.

Европа също е платила щедро за рехабилитацията на пътни обекти. По Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 са сключени 31 договора за финансиране рехабилитацията на пътни отсечки с обща дължина 552 км. Предоставената безвъзмездна финансова помощ е 396,3 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във