Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтът на обгорения участък на "Струма" ще струва близо 2 млн. лева

S 250 a631266d d5fe 497c a6c2 a9c67cf27bf1
S 250 7a62b5a8 3658 45b1 8e54 e48addc46c3e
S 250 a7bbc381 bc09 4c67 88b8 2781c79919d2
S 250 b28df77c f463 45e7 891a 729e1de15ea5

Над 1.80 млн. лв. ще струва ремонтът на обгорения участък от магистрала "Струма" край Дупница. Това съобщи директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски след инспекция за хода на възстановителните работи и почистването от отпадъците под виадукта. Предварителните огледи показаха, че от пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. До края на деня пък  ще бъде пуснато в двете посоки движението по магистралата по направлението за София.  Досега за улеснение на трафика камионите над 12 тона се отклоняват по път е-79 при Долна Диканя. Колите слизат от магистралата малко преди Дупница.

Санкции за фирмата

Засега АПИ планира да предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Така следва да бъде събрана сумата, изразходвана за ремонта. Освен това държавата дава заявка, че ще започне процедура по отнемане на лиценз срещу фирмата "Феникс Дупница". Проверки на РИОСВ-Перник са установили, че компанията изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци. При проверка на терена на 23 май 2019 г. експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”, поради което е издаден констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците. Фирмата всъщност имала разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но на други два терена в района. Към отнемане на лиценз ще се пристъпи, след като изтече законовият срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

Кой ще извозва боклука

При днешната инспекция стана ясно, че пътната агенция няма задължения да изчисти тоновете отпадъци, струпани незаконно под моста на магистралата. Терзийски обясни, че агенцията има задължение да почисти само терена, върху който пада сянката на съоръжението и два метра извън него.

В четвъртък градската управа на Дупница съобщи, че няма средства да изчисти отпадъците. Ако все пак се наложи местната власт да извозва отпадъците, ще трябва да се обяви обществена поръчка, което със сигурност ще забави чистенето.

Нерегламентирани сметища има поне под още три моста на магистрала "Струма". Освен това строителна фирма е оградила незаконно имот, който ползва като паркинг. Засега от АПИ не са взели отношение. Резултатите от проверката им ще бъдат обявени следващата седмица.

Държавата е проспала случая

От обясненията на зам.-кмета на Дупница  Крум Милев се разбра, че отпадъците на фирма "Феникс Дупница" се трупат под магистралата от поне четири, пет години. Според него за проблема са знаели всички отговорни институции. Още преди година общината е изпратила писмо до пътната агенция и РИОСВ-Перник, в което изрично е упоменато, че има опасност от пожар. От пътната агенция обаче изобщо не отговорили. 

Дни след пожара прокуратурата повдигна на собственика на фирмата обвинения за престъпление срещу околната среда и предумишлен палеж. Към момента това е единствената реакция от страна на държавата.

Очаква се ремонтът на обгорения участък от "Струма" край Дупница да продължи поне два месеца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във