Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтът на НДК приключва, от 1 декември ще тестват техниката

Министърът на културата направи днес поредна проверка на ремонта в НДК. Той сподели, че осъществява редовно инспекции на дейностите.

На днешната проверка Банов показа и напредъка в Зала 3, където ще се провеждат всички събития от Българското председателство на Съвета на ЕС. Министърът уточни, че залата вече е годна и може да събере 2000 човека.

„Отговаря на всички условия и на световните стандарти. Изглежда като една сериозна европейска зала. Има бюра, маси, фотьойли - цялата мебелировка е взета съхранена и готова да бъде разположена. Запазен е стилът, идеята за НДК", подчерта министър Банов.

Той изрази задоволството си от факта, че красивите пана, произведения на изкуството, са реставрирани и също са съхранени добре. Мраморните стълби са запазени, а белите плочки отговарят на всички изисквания през тях да минават множество хора.

От 1 декември ще могат да се извършват последни проби, най-вече и на техниката.

„Успяхме в наличните 45 млн. лв. от държавния бюджет, при реално необходими 50, да направим така, че всичко да бъде качествено и да изглежда добре”, допълни Боил Банов.

Той коментира и увеличението в проекта на бюджета за култура за 2018 г., което общо е около 30 млн. лв.

Основните акценти в предстоящия бюджет по думите на министъра са свързани с не с пари, а с делегираните дейности, със създаване на обстоятелства за развитие. „Осигуряваме пари в секторите и провокираме хората да бъдат иновативни и да работят”, посочи Боил Банов. Той коментира и поемането на поста и.д. директор на НИМ от доц. Бони Петрунова, като подчерта, че за него е важно да работи с хора визионери, които формират дългосрочни политики на културните институти.

Боил Банов говори и за предстоящото ново подписване на споразумение с „Лувъра“, което е от изключителна важност за България, тъй като започва нов програмен период с договаряне на две наши изложби там и две техни изложби у нас. Министърът на културата изтъкна и големия принос на настоящия председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов това сътрудничество да бъде успешно осъществено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във