Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтът на жп отсечката Пазарджик-Стамболийски е изпълнен само на 6%

Възможно е прекратяване на договора с изпълнителя

Четири месеца е закъснението на строителството на отсечката от жп линията Пазарджик-Стамболийски, а физическото изпълнение едва 6%. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на извършената днес инспекция на обекта.

По нейните думи до 10 дни трябва да бъде представена ревизирана работна програма за строителството на отсечката и е възможно прекратяване на договора с изпълнителя "ако той не покаже, че има ресурс да приключи строителството в срок".

"С тези темпове не виждам как ще бъде спазен срока за завършване - май 2015 г.", констатира министър Ангелова по време на днешната инспекция. Транспортният министър провери работата по изграждането на нови коловози на жп гара Огняново. Стойността на договора за строителство е над 54 млн. лв. без ДДС, а трасето е Позиция 2 от проекта за модернизация на жп линията Септември-Пловдив.

Обектът е рисков от гледна точка на времето за изпълнение. Това е така, защото работата по него трябва да приключи през 2015 г., а именно тогава е крайният срок за допустимост на разходите по ОП "Транспорт". От транспортното министерство твърдят, че ускоряването на работата по инфраструктурните обекти е основен приоритет, защото това ще осигури 100% усвояемост на средствата по оперативната програма и няма да се допусне загуба на средства.

Днес Ангелова направи инспекция на новия жп мост в близост до прелез Ковачево , който е част от Позиция 1, която обхваща трасето Септември-Пазарджик. Министърът се обърна към представителите на изпълнителите: "Искам да видя мобилизация и в началото на септември ще организирам среща, за да видя какъв напредък сте постигнали" . По трасето е достигнато около 20% физическо изпълнение, а стойността на договора на изпълнителя е над 62 млн. лв. без ДДС.

Констатиран бе най-голям напредък по третата позиция от проекта Стамболийски -Пловдив - надхвърля 27% . Тук стойността на договора на изпълнителя е малко над 56 млн. лв. без ДДС . По Позиция 3 вече има 9 км положен нов железен път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във