Банкеръ Daily

Лъчезар Борисов:

Ремонтът на язовирите не е приключил, затова са празни

Язовири стоят празни, защото ремонтът им сега приключва. Това каза в централата на ГЕРБ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

По-рано служебният икономически министър Кирил Петков сигнализира, че при проверка на три от десетте напълно завършени язовира са установени идентични разходи, които са съответно два и пет пъти над пазарните цени. В същото време тези язовири били празни и затревени.

"Току-що приключва ремонтът на тези язовири. Те са били изпуснати при ремонта и затова са в такова състояние на снимките", отговори Лъчезар Борисов. Той увери, че съоръженията са в пълна изправност. "Тези дни въпросът по отношение на язовир „Пазар дере” е доста актуален. Той всъщност е риторичен, защото е ясно, че язовирът е изпуснат, което е видно и от думите на директора на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Вчера той каза, че язовирът е бил пълен преди дни и се работи според нормативната база. Тъй като съоръжението още е в ремонт, язовирът се изпразва периодично до кота мъртъв обем. Това се прави по всички правила на закона”, добави Борисов.

Той обясни още, че язовирите за ремонт в страната общо са 416. "Тези, които Кирил Петков определи като неработещи, са ремонтирани – и стените, и съоръженията са в изрядно състояние", каза ексминистърът.

По повод завишените пазарни цени, Борисов посочи , че изнесената цифра за цената на бетона не включвала труда, превозването и цялостното изпълнение на проектите. Той показа и фактура, в която пише, че са платени 90 и 95 лева за два вида бетон на кубичен метър. "Явно колегите използват общата сума", допълни той.

Според данните на служебното Министерство на икономиката обаче и трите водоема са ремонтирани от една и съща фирма, а цените на строително монтажните дейности и материалите за завишени. Цената на кубик бетон 214 – 219 лв., докато на пазара е наполовина по-ниска. Цената за превозването на земна маса на тон за километър е 1.16 лв., което е пет пъти по-скъпо спрямо пазарните, обяви Петков. Той отбеляза, че средствата за транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става дума за различни области - Сливен и Ловеч.

Бившият министър заяви, че е силно притеснен за "икономическата среда в България".

В събота Министерството на икономиката публикува видео в YouTube. Министър Петков показа съоръжение в празния язовир "Пазар дере", направено от пластмасова бутилка, маркуч с електрически кабел. Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонта на водоема, обяви още тогава настоящият министър.

Той е ремонтиран със средства, предоставени от Министерството на икономиката на Държавната консолидационна компания. Тя пък е възложила ремонта на държавната фирма "Монтажи", която е възложила дейностите на частни подизпълнители без конкурс. Цените на отделните дейности от този ремонт са били завишени, посочи инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка на изразходването на средства от фирмата "Монтажи". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във