Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтът на 22 км от Прохода на Републиката завърши

Ремонтът на 22 км от Прохода на Републиката (Гурково - Велико Търново) завърши. От утре, 11 ноември, движението в участъка между Килифарево и Предела ще бъде възобновено, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Преминаването на всички моторни превозни средства беше спряно в началото на октомври, а ремонтът на отсечката трябваше да приключи до края на миналия месец. Заради лошото време и проливните дъждове обаче той бе удължен.

От АПИ съобщават, че отсечката е с възстановена асфалтова настилка, обрушени и обмрежени скатове, подобрено отводняване, съоръженията са с подменени дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи (мантинели) и други.

При ремонта са положени 2 200 тона асфалтова смес, по алпийски способ са обрушени 300 куб. м скатове и са положени 50 000 кв. м мрежи, които предпазват пътното платно от свличането на камъни. Почистени са 350 куб. м свлачищни и срутищни участъци и са укрепени 60 куб. м пътни откоси.

Със завършване на строителните работи се повишава безопасността на движение през предстоящия зимен сезон, тъй като трасето е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1" през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево" и ГКПП „Маказа".

Стойността на ремонтните дейности е 2.1 млн. лв. с ДДС. Изпълнител е пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново" АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във