Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтират "великата стена" по границата с Турция без публичен търг

Договорите за ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница ще се сключват без публичен търг, а чрез пряко договаряне между държавата и фирмите. Това реши парламентът с приемането на поправките в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти".  Измененията бяха подкрепени от 94 депутати, 51 бяха "против", а 8 се въздържаха. 

Против поправките застанаха от БСП и ДПС. Един от мотивите им бе, че и в момента в закона е предвидено спешни ремонти да се правят без конкурс. 

Управляващи и опозиция изказаха коренно различни позиции по отношение на оградата. Мнозинството я нарече "свидно чедо", докато опозиционерите използваха епитети като "златна дупка", "швейцарско сирене", "сериал" . 

"За нас оградата е свидно чедо, тя е рожба, която бе родена много трудно, но двигателят, вдъхновителят бяхме ние. Всичко което допринася за по-лесната й поддръжка и експлоатация, е добре дошло", заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов.

Иван Иванов от БСП отбеляза, че златната ограда става златна дупка. "Вие днес превръщате един филм в сериал", допълни Иванов с препратка към разкритията на Елена Йончева, които бяха предадени и в прокуратурата.

"Всеки текст, който позволява да бъдат заобикаляни конкурсите при обществени поръчки, създава хранителна среда за корупция", обяви Йордан Цонев, за да аргументира решението на ДПС да не подкрепи промяната в закона.

"Внушения за корупция може да се правят, но аз, като журналист, знам, че всяко нещо трябва да се докаже", заяви депутатка от ГЕРБ Диана Саватева. 

Тя уточни, че там, където няма ограда, границата се пази с жива сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във