Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтират новата настилка на "Граф Игнатиев" при "Иван Шишман"

За четири дни централната столична ул. "Цар Иван Шишман" ще бъде затворена за ремонт. Въпреки че беше обновена заедно с "Граф Игнатиев" сега пак се налага ремонт заради компорментирани участъци на пътната настилка.

Ремонтът започва от 5 март, съобщи зам.-кметът по строителство в Столична община инж. Цветан Божинов.

Ремонтът ще е бърз, времето позволява и не е необходимо да се чака, за да се компорментира допълнително участъка", каза инж. Божинов. Според него от там е минавала тежка техника и затова са се получили дефектите. Ремонтът по ул. "Шишман" е от двете страни на "Граф Игнатиев". Този участък е предаден, но не е приет и поправката ще е за сметка на изпълнителя.

Цялата зона около "Граф Игнатиев" бе ремонтирана от Джи Пи Груп, а гаранцията е 10 години. Както е известно изпълнителят имаше наложени санкции от кмета на София за некачествено изпълнение на строителните дейности. Общината подписа договор с фирмата за 24 млн. лева.

Един от основните конкуренти в поръчката – „ПСТ Груп“, беше отстранена, защото предложи подложка за виброизолация, различна от заложената в обществената поръчка.

Казусът доведе до обвинение за длъжностно престъпление срещу тогавашния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Първоначално той беше обвинен в нанасянето на евентуалната щета на около 5 млн. лв. Впоследствие сумата беше драстично намалена. От обвинителния акт на Крусев стана ясно, че за виброизлоация е сложен по-евтин материал от първоначално заложения, но е платена цената на скъпата подложка. От това публичните финанси са ощетени с 621 194.01 лв.

Месеци преди завършването на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ избухна сериозно обществено недоволство срещу некачественото изпълнение на поръчката от страна на „Джи Пи Груп“.

В крайна сметка то беше потвърдено и от кмета Йорданка Фандъкова, която сложи край на обновяването с глоба за строителя в размер на 109 000 лева заради 15 дка с некачествено свършена работа от общо 40 дка ремонтирани пространства. Проблемите като криво положени плочки, липса на фуги, неравности не бяха и няма да бъдат отстранени, тъй като не пречели на използването на улицата.

"Сами разбирате, че не може при една нормална експлоатация да не се получат и някакви дефекти. Затова са гаранциите. Не мога да се закълна, че няма да има дефекти и на други места по ремонтираната зона, но ще ги анализираме и ще се отстранят", коментира зам.-кметът по строителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във