Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтират 7 км от АМ „Марица“ за 24.1 млн. лева

Автомагистрала "Марица"

Започва ремонтът на 7-километров участък от АМ "Марица“ в платното за София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отсечката е в района на Свиленград /от 94-ти до 101-ви км/ и е построена преди повече от 30 години. При ремонтните дейности трафикът ще преминава двупосочно в платното за ГКПП „Капитан Андреево“. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно пътната сигнализация и ограничението на скоростта от 90 км/час.

 Заради ремонта ще бъдат затворени връзките за София и Свиленград на пътен възел „Свиленград“ /при 97-ми км/ в платното за столицата. 

Проектът предвижда подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Участъкът ще е с нова хоризонтална шумяща маркировка и ограничителни системи. Очаква се ремонтните дейности да завършат до края на януари 2021 година.

Обновяването на 7-километровата отсечка е част от поетапен ремонт на участъци от АМ „Марица“, в експлоатация повече от 30 години, който ще продължи през 2021 година. Агенция „Пътна инфраструктура“ планира до края на следващата година да се ремонтират още две отсечки от автомагистралата - едната с дължина 1.8 км в платното за София /от 101-ви до 103-ти км/, а другата е 3.6 км в двете платна /от 103-ви до км 107-ми км/. Ще бъдат обновени общо 12.5 км в посока София и 3.6 км в посока ГКПП "Капитан Андреево“.

Ремонтът на трите участъка от АМ "Марица“ ще е за 24.1 млн. лева. На участъците ще бъдат монтирани ограничителни системи на стойност 4.2 млн. лева. Средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „АБ“ АД, с което АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на АМ „Марица“ на територията на област Хасково. За ограничителните системи отговаря „Юпитер 05“ ООД, с което АПИ има по договор по Закона за обществените поръчки за доставка и монтаж на ограничителни системи за Южен централен район, в който е и област Хасково.

 

АМ "Марица" 

свързва АМ "Тракия" при пътен възел "Оризово" с Турция при ГКПП "Капитан Андреево". Дължината ѝ е около 117 километра. Тя минава покрай Димитровград, Хасково, Харманли, Любимец и Свиленград. Автомагистрала "Марица“ е част от Паневропейски транспортен коридор №4 и Европейски път Е80. През автомагистралата преминава и пътният трафик за Гърция при пътен възел "Ново село".

Магистралата носи името на река Марица, по чието протежение преминава. Строежът й започва през 1979 г. и официално завършва на 29 октомври 2015 година.

АМ "Марица" има връзка с автомагистрала "Тракия". Реално началото на АМ "Марица“ съвпада със 167 км от АМ "Тракия“. Първите три километра на АМ "Марица“ (от км 0 до км 3+256) до пътен възел "Оризово" съвпадат и са съответно (от км 167 до км 170) от трасето на АМ "Тракия“. Връзката между двете магистрали се осъществява в посоките Свиленград-София, Свиленград-Бургас и София-Свиленград чрез магистрален габарит.

АМ "Марица" осигурява връзката с ГКПП "Капитан Андреево" - Капъкуле и с Турция. След този ГКПП  на турска територия тя се свързва с четирилентов първокласен път D100, който в близост до град Одрин се влива в турската автомагистрала О-3 в посока Истанбул и Мала Азия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във