Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ремонтиран е основният път между Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина

Завършен е основният ремонт на 7.2 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и областния център Монтана. Вече е издадено и разрешението за ползване. Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Той е част от проект „Монтана - Долж: По-добър достъп - по-близки общности“. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом, уточниха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ремонтът започна през септември 2020 година. Обновеният участък започва около 2 км след село Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на Монтана и бул.“3-ти март“. Трасето свързва населените места в община Берковица с областния град Монтана. По него преминава натовареният трафик от София, през прохода „Петрохан“ за Монтана и Лом.

В началото на тази година с издаване на разрешението за ползване приключи рехабилитацията на още един участък от път II-81 между селата Боровци и Благово, с дължина 7.71 километра. С изпълнението на двата проекта е подобрено състоянието на близо 15 км от второкласния път между областния град Монтана и общинския център Берковица, повишена е пътната безопасност и е осигурена оптимална скорост на движение, коментираха от пътната агенция.

Отсечката е с нова асфалтобетонова настилка, обновена отводнителна система, изградени са нови окопи и дренажи. Укрепено е свлачището в участъка при язовир „Чернила“. Ремонтирани са мостът при 98-ми км над река Огоста, който е с четири отвора и дължина 85 м, и пътния надлез над ж.п. линията Бойчиновци - Монтана - Берковица. Съоръженията са с подменена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, тротоари и предпазни огради. Участъкът е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишаване безопасността на движението на банкетите са монтирани соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

Основният ремонт е изпълнен от консорциум „ХИДРО - ВОД СТРОЙ“ ДЗЗД, в който участват: „Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 6 654 083 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест-инженеринг“ АД и е за 133 499 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3781 лева.

Общата стойност на този проект възлиза на 7 310 357.79 лева. От тях 6 213 804.12 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 273.42 лв. е националното съфинансиране. Общо 146 280.25 лв. е приносът на Агенция "Пътна инфраструктура". Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във