Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рекордните цени на газа свиват още производството на амоняк от „Яра“

Норвежката компания, която произвежда минерални торове "Яра интернешънъл" (Yara International), ще намали още повече производството си заради рекордните цени на природния газ, съобщават от фирмата.

Общото натоварване на мощностите по производството й на амоняк в Европа, който се получава от смесване на азот от въздуха и водород от природния газ, ще е около 35 процента. Така Yara ще свие добива на тези изделия с 3.1 млн. тона амоняк и 4 млн. тона готова продукция.

"Yara ще използва в пълна степен възможностите на своята глобална система за снабдяване и производство за оптимизация на операциите и удовлетворяване на потребителското търсене, включително и продължаване на  производството на нитрати с използване на вносен амоняк, когато това е възможно“, отбелязват от компанията.

Високите цени на природния газ накараха "Яра" вече на два пъти от началото на тази година да спира завода си в италианския град Ферара. Също така бе преустановено за три седмици и производството в предприятието й във френския град Хавър, което тогава работеше с 45% от общия си капацитет. 

Както вече коментираха от Bloomberg, енергийната криза в Европа би могла да доведе до намаляване на общите мощности за производство на азотни торове в Европа с повече от 25 процента.

Много други европейски производители, като полския "Азоти" (Azoty) и литовския "Ахема" (Achema), вече са намалили производствените обеми.

Такава една ситуация, по прогнози на агенцията, може да доведе до това, че фермерите да бъдат принудени да използват по-малко торове и като следствие от това да се понижи обема на реколтата, което пък ще повлияе върху ръста на цените на хранителните продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във