Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рекордните 25 млн. лева на ден харчи държавата за обществени поръчки

През тази година държавата и общините са сключили над 11 300 договора по обществени поръчки, които са на обща стойност 5.12 млрд. лева, показват данни от Агенцията по обществени поръчки. Сметките показват, че всеки ден българската държава харчи по 25.3 млн. лева - рекорд за последните пет години.

От началото на тази година са обявени общо 6601 обществени поръчки. Една шеста от тях се финансират със средства по европейски програми.

Както може да се очаква, най-много пари тази година са похарчени за проекти в строителство, след тях са договорите за доставки и услуги. А най-много поръчки са възложили общините.

През тази година са обжалвани 624 обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията. Решение има по 452 от тях. Прави впечатление, че почти 40% от процедурите са били върнати за преразглеждане от възложителите, а останалите жалби са се оказали неоснователни.

Проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция за първите две тримесечия на тази година са показали, че обществени поръчки на обща стойност 25.7 млн. лева са незаконни или една четвърт от сключените и изпълнените вече договори. И още нещо впечатляващо. Част от проверките се извършват много след приключване на процедурите и по тази причина вече не може да бъдат наложени наказания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във