Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рекордни продажби на електромобили регистрира Китай

Потреблението на автомобили в Китай продължава да се възстановява, като продажбите на тези с нови енергии (NEV) е било рекордно високо през първите седем месеца на годината, според данни на Министерството на търговията, цитирани от Радио Китай.

През периода януари-юли продажбите на автомобили с нови енергии в страната са се утроили отпреди година до близо 1,48 милиона бройки, надминавайки общите продажби за 2020 година. Само през юли продажбите са скочили със 160 процента на годишна база до 271 000 бройки.

Автомобилните производители са продали 14,76 милиона превозни средства през първите седем месеца на годината, което е ръст от 19.3% на годишна база.

Въпреки това продажбите през юли са спаднали с 11.9% в сравнение със същия период на 2020 г. до над 1,86 милиона бройки, отбелязвайки трето месечно свиване.

Според Министерството на търговията забавянето на общите продажби на автомобили от май насам се дължи на високата база от същия период на миналата година, както и на недостига на автомобилни чипове.

Данните на министерството показват също бум на пазара на автомобили втора ръка през първите седем месеца, когато са били търгувани над 9,89 милиона бройки или ръст от 46% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във