Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РЕКОРДНИ ОФЕРТИ ЗА БЕЛЕНЕ

Повече от месец след като Националната електрическа компания (НЕК) обеща да посочи победителя в конкурса за изграждане на АЕЦ Белене, резултати все още няма. Затова пък на 11 октомври единият от участниците в надпреварата - чешкият консорциум Шкода Алианс, обяви, че съкращава още срока за изграждане на първи и втори блок на централата. Ние ще доизградим и пуснем в експлоатация първия блок в Белене за четири години от момента на издаване на строителното разрешение, като използваме наличното на площадката оборудване. А след година и половина ще заработи и вторият напълно нов блок - това каза Мирослав Фиала, председател на борда на директорите на Шкода Ядрено машиностроене, лидер на консорциума, в който участват още Шкода-Прага и чешкият Институт за ядрени изследвания. Той обясни още, че оскъпяване на проекта няма да има и че консорциумът ще даде всички необходими гаранции за стриктно спазване на заявените срокове.
На практика чехите намалиха с две години веднъж вече съкратения период за изграждането на Белене и излязоха напред в сроковете спрямо предложението на конкурента си - руската Атомстройекспорт. В последната обявена оферта на руснаците срокът за първи блок бе пет години, а за втората мощност - шест години и половина.
Посоченият от нас срок е оптималният за строеж на блок при пълно използване на наличното оборудване, което е било доставено също от Шкода преди двадесет години, на свой ред отбеляза ръководителят на офертата за АЕЦ Белене Роман Здебор. Освен това представителите на консорциума обясниха, че всяка година удължаване на строежа на блоковете води до загуби от непроизведена електроенергия. За година закъснение загубите на оператора са 14.6 на сто, за две години - 29.3 на сто, а за четири - 58.6 процента от стойността на проекта. Така на практика чехите подобриха и първоначалното си финансово предложение, давайки възможност четири години след започването на градежа България да спечели близо 30% от вложените в него суми (тоест около 1.2 млрд. евро при ориентировъчна стойност на ядрената централа около 4 млрд.евро).
Според Йозеф Мишак пък от чешкия Институт за ядрени изследвания - ако въвеждането в експлоатация на Белене закъснее, е възможно драстично повишаване на цената на електроенергията в страната, като не е изключено след 2010-а да надхвърли дори 100 процента. Тогава заради извеждането на мощности от България, Словакия и Литва Европейският съюз ще изпитва недостиг на електроенергия и дори и внасяната ще е твърде скъпа.
Колкото до цитираните в медиите стойности на ценовите оферти, предлагани от кандидатите за втората българска ядрена централа (2.6 млрд. долара на Атомстройекспорт и приписваните на Шкода Алианс под 2 евроцента за себестойността на киловатчас от АЕЦ Белене), те били по-скоро спекулативни, смятат чехите.
Съдейки по световната практика, инсталирането на ядрен киловат излиза средно между 1900 и 2000 евро, изтъкна Мишак и даде няколко примера. Двата блока в китайската централа Тянван, изграждана от Атомстройекспорт, вече струват над 5 млрд. евро, а строежът им закъснява над три години. Във Финландия стойността за един блок е между 3 и 3.3 млрд. евро, а във Франция пак за една мощност цената е 3.3-3.6 млрд. евро.
В последна сметка становището на Шкода Алианс е, че предложената от тях цена е реална, конкурентоспособна и в най-долната граница на възвръщаемостта на инвестициите - след 15-ата година от пуска на централата. Дали обаче направените бонуси ще им помогнат да спечелят конкурса за АЕЦ Белене, тепърва ще разберем. Според източници от НЕК за победител вече била предложена руската компания Атомстройекспорт, но се изкачвало да минат президентските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във