Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рекорден стокообмен очертава интереса на китайските фирми към България

През последните години двустранният стокообмен между България и Китай показва непрекъснат ръст, отбеляза президентът Радев при срещата си с китайския премиер Ли Къцян (вдясно).

Във втория ден от официалното посещение на президента Румен Радев в Китайската народна република по покана на своя колега Си Дзинпин, той ще участва в церемонията по откриването на Световния икономически форум в Далиен, известен като "Летния Давос". Държавният глава ще направи изказване в рамките на сесията "Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт".

В рамките на това събитие Румен Радев ще се срещне с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос.

В град Далиен българският президент ще проведе среща и с губернатора на провинция Хъбей Сю Цин.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев с представителите на китайските държавни институции и бизнеса са перспективите за увеличаване на китайските инвестиции в България, насърчаването на контактите между бизнеса, както и партньорството в информационните технологии, транспортната инфраструктура и комуникациите, туризма, науката, образованието и културата, земеделието, устойчивото развитие и градското планиране.

В тази връзка в делегацията са включени представители на научните и образователните институции, както и представители на български компании в областта на информационните технологии, инвестициите, туризма и земеделието.

През последните години двустранният стокообмен между България и Китай показва непрекъснат ръст, и този факт ни радва, но също така той е все още далеч от потенциала на нашите две страни, отбеляза президентът Радев при срещата си с китайския премиер Ли Къцян. А все още и  китайските инвестиции нямат трайно присъствие в България, допълни държавният глава.

В последните две години стокообменът дори надскочи и два милиарда долара. Салдото обаче все е отрицателно за нашата страна. Активизирането на търговско-икономическите връзки се вижда и в числата в статистиката.

За периода януари-декември 2018 г. фирмите от двете страни са си обменили стоки на рекордната стойност от 2.439.2 млрд. щ.д., което е ръст от 21.6% спрямо същия период на 2017-а. Българският износ е за 881.5 млн. щ.д. (увеличение от 15.5%), а вносът е за 1.558 млрд. щ.д. (+25.3%).

Идентифициран е потенциал и интерес за разширяване на българския износ за Китай със селскостопански продукти и храни, вино, минерална вода, етерични масла и козметични продукти от тях.

Солиден тласък на двустранните отношения даде и посещението у нас през юли миналата година на председателят на Държавния съвет на Китай - Ли Къцян. То пък бе съчетано с провеждането в София на Седмата среща на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай (Среща на върха "16+1"). Посещението на китайския премиер тогава допринесе за активизиране на връзките с Китай, в т.ч. за договаряне на редица важни споразумения. Подписани бяха редица двустранни споразумения, в т.ч.: за сътрудничество в областта на малките и средни предприятия; за сътрудничество в областта на науката и технологиите; за финансово сътрудничество между банките за развитие от двете страни; за съвместно изграждане и управление на индустриални зони; за ползване на разплащателните карти на "Юнион Пей" в България; за износ на българско вино; за износ на розово масло и козметика; за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия и други. На организирания тогава от Министерството на икономиката и ИАНМСП мащабен бизнес форум участие взеха над 1000 представители на бизнеса от България, Китай и Централна и Източна Европа.

В сътрудничеството си с Китай българската страна се стреми към привличане на сериозни китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката – машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във