Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рекорден спад на БВП на ЕС и еврозоната

Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС и еврозоната през второто тримесечие са се свили с най-силен темп откакто започва да се води тази статистика през 1995 година, информира днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие, което бе белязаното от ограничителните мерки заради кононавируса, икономическият спад в ЕС е бил 11,7 на сто спрямо предходното тримесечие, а в европейския валутен съюз - 12,1 на сто.

За първото тримесечие свиването бе съответно 3,2 на сто и 3,6 на сто.

На годишна основа БВП е намалял с 14,1 на сто в ЕС и 15 на сто в еврозоната.

Българската икономика се е свила с 9,8 на сто спрямо първото тримесечие, когато бе отчетен растеж от 0,3 на сто, и с 8,2 процента спрямо същия период на миналата година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Полша се е свил със 7,9 процента на годишна основа през второто тримесечие на 2020 г. на фона на пандемията от коронавирус, предаде междувременно "Франс прес".

По този начин страната изпада в рецесия за първи път от падането на комунизма.

Спрямо първото тримесечие на годината икономиката на страната се е свила с 8,9 процента, сочи първата оценка националната статистическа служба.

През първите три месеца на 2020 г. полският БВП се понижи с 0,4 процента на тримесечна основа и нарасна с 1,6 процента на годишна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във