Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Реколтата от грозде е отлична

Очаква се тази година реколтата от гроздобера да бъде с много добро качество и количество. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в село Черногорово край Пазарджик.
 
"Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да бъде над 200 000 тона“, каза Порожанов. Той подчерта, че тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина. Положителна тенденция е и увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена.
 
Към момента регистрираните винарски изби в страната са над 260, като постепенно нарастват. В България има над 660 000 дка лоза, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми. От земеделското министерство отбелязват, че интересът към производството на вино в България расте. Основните външни пазари за българското вино са Русия, Китай и Великобритания.

Министър Порожанов обясни, че в подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във