Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Режим на тока няма да има, увери председателят на КЕВР

Електроенергийната система работи под голямо напрежение, заради големите студове, но режим на тока няма да има. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БТА. Той определи различните становища на ГЕРБ и БСП за състоянието на енергетиката като предизборна агитация, но отчете, че българската енергетика се е придвижила значително напред.

"Националната електрическа компания беше финансово оздравена, тя беше с текущ дефицит от повече от 600 милиона лева. За две години започна либерализация на пазара на електроенергия и беше извършен реална газова диверсификация, чрез двата интерконектора с Гърция и с Румъния", добави Иванов.

Той съобщи, че екипи на КЕВР и Министерството на енергетиката не са установили нарушения на трите електроразпределителни дружества /ЕРП/ при отчитане не електромерите. Ако екипите на ЕРП-та не са успели да проверят електромерите в селища без достъп заради тежката зима, санкции няма да има, защото това са форсмажорни обстоятелства, категоричен бе председателят на КЕВР.

Иван Иванов допълни, че одобрява идеята на трите ЕРП-та сметките за ток да се разсрочват. "В бъдеще може да се помисли и за промяна на схемата за енергийно подпомагане за отопление, защото е очевидно, че тази помощ се оказва недостатъчна при тежки климатични условия", каза още той.

Според него, е нормално е в такива зима да не се сменят електромерите и да не се правят ремонти на мрежата. Причината била, че прекъсванията на тока могат да се определят от хората като аварийна ситуация. "Нашият апел към трите ЕРП-та, на който те откликнаха, е да не правят ремонти на мрежите", заяви Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във