Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Режат лентата на първите 11 км от разклонението на "Турски поток"

"Булгартрансгаз" ЕАД ще открие разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Всъщност става дума за разклонението на "Турски поток" през България въпреки опитите на управниците да наложат новото наименование. 

Трасето включва газоизмервателна станция "Странджа" и 11 км новоизграден преносен газопровод. Събитието ще се състои на 21 октомври. Очаква се да присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, народни представители, областни управители, кметове и други. После е предвидена инспекция на дейностите на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" в района на Кнежа.

Преди близо месец държавата сключи контракта за изграждането на самия газопровода от българо-турската до българо-сръбската граница. Това става дни след като Върховният административен съд отстрани пречката пред процедурата на стойност 1.102 млрд. евро без ДДС. Тази възможност се откри, тъй като компанията "Комплишмънт Дивелъпмънт" оттегли жалбата си срещу първоначално избрания саудитски консорциум "Аркад" – ГРРБ.

474-километровото трасе на "Турски поток" трябва да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на договора.В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 километра. Разширението в комбинация със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз", трябва да осигури частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има сключени договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ. Правителството се придържа към позицията, че при забавяне на строителството държавата няма да плаща неустойки по двата контракта за пренос на синьо гориво. Те трябва да започнат от 1 януари 2020 година.

В началото на октомври държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора за изграждането на двете нови компресорни станции от газопровода. Изпълнител на строителните дейности е консорциумът "Ферощал Балкангаз". Той е съставен от българския строителен гигант "Главболгарстрой" АД, дъщерното му дружество "Главболгарстрой интернешънъл" АД и германската "Ферощал индустрианлаген ГмбХ", която има едва 10-процентов дял в обединението. Те спечелиха обществената поръчка през август 2019 г., като стойността на подписания договор е 350.8 млн. евро без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във