Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рехабилитират железопътната линия Пловдив-Бургас

Генералният директор на държавното предприятие НКЖИ инж. Красимир Папукчийски (първия от дясно) и представители на консорциума "Плобур".

Националната компания "Железопътна инфраструктура" подписа договор за изграждане на сигнализацията на жп линията Пловдив – Бургас с избрания изпълнител – Консорциум "Плобур", състоящ се от фирмите "Джи Пи Груп" АД, "Мармет" АД, "Бомбардие Транспортейшън Итали" АД и "Бомбардие Транспортейшън Полска" ООД. Стойността на договора е 184 999 094 лв. без ДДС, а срокът на изпълнение е 48 месеца. Предвижда се развитие и рехабилитация на отсечката, които ще повишават безопасността на железопътния транспорт и скоростта за движение на влаковете. Ще се намали и времето за пътуване с влак от Пловдив до морския град.

"След подписването искам да пожелая на изпълнителите успешна работа, да пожелая също спазване на срока, за да може след 48 месеца ние наистина да покажем новото, което е направила "Железопътна инфраструктура", което ще даде по-голяма сигурност, по-голяма безопасност при пътуване по нашата железопътна мрежа", отбеляза генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

През периода 2007-2015-а беше извършена подготовката и рехабилитацията на участъци по трасето Пловдив-Бургас. Подготовката стана по програмата "Инструмент за структурна политика за предприсъединяване", а изпълнението бе включено в оперативната програма "Транспорт" 2007-2013-а. Сега, за завършването на дейностите се използва съфинансиране от Кохезионния фонд чрез оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020 г.).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във