Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рехабилитацията на жп линията Волуяк - Драгоман започва със 162 млн. лева

Финансирането на проекта за модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1 е осигурено. Строителството ще започне с отпускането на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 година. Министерството на транспорта и съобщенията и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са подписали вече и договора за финансиране, съобщиха от министерството. 

Решение на Министерския съвет от началото на тази седмица дава зелена светлина на Управляващия орган на оперативната програма да сключи договора преди одобрението на проекта от Европейската комисия, което се очаква до средата на годината. Целта е избраните изпълнители на двата лота –  Волуяк-Петърч и Петърч-Драгоман, да започнат своевременно строителството, което трябва да приключи до края на 2023 година. Планираните дейности включват модернизация и частично удвояване на железопътната линия в 34-километровия участък от Волуяк до Драгоман. В участъка Волуяк - Петърч ще бъде удвоена приблизително 12 км жп линия, както и ще се изгради нова жп гара и нова спирка Костинброд. Cтpoитeлcтвoтo нa oтceчĸa Πeтъpч - Дpaгoмaн /23 км/ вĸлючвa мoдepнизaция c yдвoявaнe нa жп yчacтъĸ oт пpиблизитeлнo 17 ĸм и 6.5 ĸм мoдepнизaция нa eдиничнa жп линия. B paмĸитe нa oбeĸтa ca вĸлючeни cъщo дeйнocти зa мoдepнизaция нa ĸoлoвoзнo paзвитиe, пepoни и ĸoнтaĸтнa мpeжa, ĸaĸтo и изгpaждaнe нa нoвa жп гapa Cливницa и нoвo пpиeмнo здaниe в Πeтъpч.

Втората фаза на проекта, която предвижда изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации и ERTMS, е включена в Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027. След края на двете фази, трасето ще позволява скорост от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарните.

Общата стойност на договорите за строителство по това направление е почти 367 млн. лева без ДДС, или над 440 млн. лева с включен ДДС.

С изпълнението на проекта ще бъде завършена жп магистралата от сръбска граница до Бургас, Свиленград и границата с Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във