Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Регулират цените на лекарствата

Правителството прие на днешното си заседание промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Въвежда се правилото, че лекарствен продукт не може да се продава на лечебни заведения на цена, по-висока от стойността, на която се заплаща с публични средства съответният лекарствен продукт, формирана на базата на референтна стойност. Досега заради честите промени в цените на медикаментите се оказва, че доставчиците са купили стока на една цена опаковката, а междувременно Съветът по цените на лекарствата служебно е я намалил, тъй като е открил такава цена в друга европейска държава.

Правилото важи за лечебните заведения  с държавно и/или общинско участие. Промяната влиза в сила от 1 ноември, като по този начин на болниците ще бъде предоставено достатъчно време за адаптация. Целта е да не се прекъсва снабдяването с лекарства и да не се компрометира качеството на лечението. Същевременно ще се осигурят лекарствени продукти на по-голям брой пациенти. 

Наредбата, която задължава болниците да купуват по най-ниската действаща цена, влезе в сила от 1 април. Здравното министерство, което предложи текста с цел да пести от плащания за лекарства, реши да го отмени. Причината е, че е получило множество сигнали от болниците за писмен и устен отказ на дистрибуторите да доставят животоспасяващи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови, ендокринни, неврологични, офталмологични заболявания, антимикробни средства, обезболяващи и разтвори, които са неразривна част от лечебния процес.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във