Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РЕГУЛАТОРНИ ШУШУЛОГИИ ЗА НАИВНИЦИ

Каква ще е новата методика за изчисляване на цените на топлоенергията, засега не е ясно, след като от Министерството на икономиката и енергетиката върнаха документа, подготвен от енергийния регулатор. Но е сигурно, че през задаващата се зима цената ще бъде вдигната, и то не само веднъж. Не е възможно да няма поскъпване на парното през този отоплителен сезон, защото топлофикационните дружества не могат да издържат. Промяна на цената ще има. Това заяви през седмицата председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Той обясни също, че министерството предлага поскъпването на газа да се калкулира само върху произвежданата топлинна енергия. Досега то се компенсираше главно с повишение в цените на тока от когенерация, която топлофикациите продаваха на НЕК по регулирани цени.
Новото предложение ще вдигне сериозно тарифите на парното, затова от ДКЕВР настояват част от поскъпването на газа да се отразява, но вече регламентирано, в цената на електроенергията, произвеждана от топлофикационните компании. Което нямало да е за сметка на цената на електрическата енергия по цялата верига за битовите потребители. Ще искаме прехвърлянето да е за сметка на свободния пазар, подчерта Шушулов.
Според него парното ще поскъпне през декември и веднага след това през януари, като от догодина може и да променя цената си на всеки три месеца, синхронно с новите тарифи на природния газ. До неотдавна от регулатора смятаха да вдигнат извънредно топлинната енергия от ноември с 10-12 на сто.
Най-добрият вариант за потребителите е - ако спре да поскъпва доларът и както пада цената на алтернативните горива, да падне значително цената на природния газ от април. Ако има увеличение на природния газ, ще има поскъпване и на парното - вървим в тази посока, каза Шушулов. Някой друг път той вероятно ще обясни и как ще се отчита тримесечното поскъпване на топлоенергията и какви законови корекции ще трябва да се направят. В момента топлинните счетоводители са длъжни да отчитат измервателните уреди върху радиаторите два пъти в годината - след края на отоплителния сезон и преди началото му, а клиентите получават изравнителна сметка на предишните прогнозни фактури. При промяна в тарифите на три месеца ще се наложи през същия период от време да се отчитат и топломерите и водомерите, за да се плаща консумацията по актуални цени. От своя страна това ще увеличи работата на фирмите за дялово разпределение, които със сигурност ще поискат повишаване на техните тарифи.
Междувременно председателят на парламентарната Комисия по енергетика Рамадан Аталай реши сам да оттегли предложението си да се даде право на топлофикациите да прекъсват топлоснабдяването на сгради, в които 2/3 от абонатите са длъжници. Текстът трябваше да залегне в новия закон за енергийната ефективност, който бе гледан във вторник (28 октомври) на второ четене от Народното събрание, но предизвика ожесточени нападки от депутатите.
Срещу проектозакона за енергийната ефективност възразиха и от Българската стопанска камара. Становището й е, че чрез него държавата отново ще администрира бизнеса. Не може с нормативен акт да се регламентира кога собственикът на сграда или предприятие да инвестира за подобряване на тяхната енергийна ефективност. На бизнеса се налагат изисквания да предоставя информации, множество видове справки и други документи, създаващи висока степен на бюрокрация и генериращи условия за корупционни практики. Въвеждат се срокове за провеждане на различни видове обследвания, за които ще се заплаща на параадминистративни структури, вместо да се предвидят адекватни насърчителни мерки за подобряване на енергийната ефективност, отбелязва предприемачите в писмо, изпратено до парламентарната Комисия по енергетика. Вместо този проектозакон е необходимо да се въведат пазарни цени за електроенергията и природния газ и да не се смесват социалните функции с изискванията за модерно управление на държавата, се настоява още в писмото.
В момента, според Стопанската камара, философията на пазара е нарушена - цената на първичните енергоносители (нефта и неговите производи) се определя пазарно, а на природния газ и електроенергията се определят административно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ефектът от подобна грешна политика води до деформация на пазарната среда и, което е по-сериозно, до деформация на структурата на икономиката. Наблюдава се интерес от чуждестранните инвеститори към енергоемки отрасли поради ниската цена на електричеството и на газа. Това от своя страна води до дългосрочно негативно влияние върху нашата икономика, посочват от камарата.

-------------------
каре със снимка
БАШ ДИПЛОМАТЪТ
Ще бъде направено всичко възможно за най-бързото връщане на едномесечното отчитане на електрическата енергия от чешката компания ЧЕЗ, която е собственик на електроразпределенията в Западна България, заяви през седмицата председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Ще ги притискаме там, където е възможно, веднага да влезе едномесечното отчитане. Там, където още не са приключили с последното тримесечно отчитане, постепенно ще минат към едномесечно. Очевидно не може да стане с магическа пръчка, обясни регулаторният шеф.
Не може да ги санкционираме веднага и бързо по съвсем обективни причини - това не може да стане изведнъж, каза още председателят на ДКЕВР. От 1 януари Чехия става ротационен председател на Европейския съюз, а ЧЕЗ е най-голямата компания в страната, при това е изцяло държавна. Затова конфронтация с Чешката република през ЧЕЗ е най-малко подходяща, бе категоричен проф. Шушулов. Изявлението му, тиражирано многократно от ефирните и кабелни телевизии, шашна техните зрители. Мнозина се запитаха дали Шушулов е председател на българския енергиен регулатор, или на чешкия? И кой му плаща заплатата? Възниква и въпросът дали професорът, който от десетина години вече би трябвало да е пенсионер, не се е размечтал за задгранична кариера и се изживява като висш дипломат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във