Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Регламентират строежа на небостъргачи в София

София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м. Това предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесе следващата седмица, съобщи на брифинг депутатът Александър Ненков.

Единият район ще е 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе", другите са в ж.к. "Люлин" и около и зад Централна жп гара. Това според столичната управа са най-добрите райони за строеж на високи сгради. Строителството ще бъде съобразено така, че да не повлияе на трафика в района, увери Ненков. Според него ще се запазят зелените площи.

"Изискването в закона ще бъде категорично, че всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв.м, трябва да има т.нар. транспортна симулация, която показва, че когато сградата бъде построена, няма да наруши трафика в квартала", обясни Ненков.

Друг депутат от ГЕРБ - Александър Иванов пък обясни, че за да се запази културно-историческият облик на столицата, е заложена регулация по две направления. "Предлагаме Столичният общински съвет да се задължи в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за условията и нормативи за облика на градското пространство, сградите и архитектурните ансамбли на столицата", каза Иванов.

Втората регулация предвижда увеличаване на глобите за физически лица, собственици или юридически лица, които със своите действия или бездействия увреждат или са увредили културно-историческото наследство на София. "Заложили сме увеличение на глобите за физически лица, които сега са от 1000 до 10 хил. лева да бъдат от 10 до 50 хил. лв. За юридически лица санкциите, които в момента са от 10 до 100 хил. лева, ги предлагаме в параметри от 50 до 200 хил. лева", допълни Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във