Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Регистър ще свързва хотелиерите, НАП и МВР

Започна разработването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. 

В транспортното ведомство бе подписан договор с фирмата "ТехноЛогика", която ще създаде регистъра за сумата от 1.125 млн. лева. 

Очаква се системата да заработи през месец май следващата година, преди началото на активния летен туристически сезон.

"Още със създаването на Министерство на туризма основната цел бе създаването на този регистър, който ще даде възможност да се увеличат приходите от нощувки. Системата е и част от борбата със сивия сектор", коментира министърът на туризма.

В системата ще бъдат включени местата за настаняване от клас А и Б, като въвеждането на данните е задължително по закон. Хотелиерите сами ще попълват информацията и това трябва да се прави в реално време при пристигане на туриста. Министър Ангелкова подчерта, че внедряването на ЕСТИ няма да струва нищо за бизнеса, тъй като тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят в момента. Системата ще бъде така изградена, че да дава възможност тези данни да се въвеждат и през смарт телефони.

Хижи, къщи за гости, апартаментите за гости и други места за настаняване, които се намират в по-трудно достъпни райони, ще могат да предоставят нужната информацията на хартиен носител в кметствата.

Предварителните прогнози показват, че в рамките на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки трябва да се повишат с 20% спрямо сегашните стойности, каза министър Ангелкова.

ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, достъп до нея ще имат кметовете, МВР, НАП – съобразно техните компетенции. Достъп само до собствените си профили ще имат представителите на бранша и управителите на хотелите, които въвеждат данните, така че максимално се гарантира защитата на личните данни, заяви министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във