Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Регистрация на кола - без договор за покупко-продажба

Новите правила при регистрирането на моторни превозни средства влязоха в сила навръх Стефановден. От 27 декември продавачите на автомобили вече няма да бъдат длъжни да представят пред "Пътна полиция" договор за покупко-продажба. Причината е, че след тази дата се очаква да заработи електронната система за връзка между полицията и нотариусите. Чрез нея услугата "Промяна на собственост на регистрирано пътно превозно средство" ще се извършва по електронен път. Тя ще се използва само при сделки с вече регистрирани в България коли. А първоначалната регистрация на возилата ще става по сега действащия ред, определен с Наредба № I-45.

Предвижда се и възможността нотариусът да заяви електронно отпечатване на свидетелство за регистрация на МПС, но само при наличие на следните изисквания: адресните регистрации на страните по сделката да са в един и същ регион, така че да не се налага смяна на регистрационния номер; има сключена застраховка "Гражданска отговорност" и автомобилът е преминал периодичен технически преглед.

В средата на септември 2017-а Народното събрание прие промени в Закона за движение по пътищата за извършването на електронен обмен на информация между МВР и Нотариалната камара ) при сделките с пътни превозни средства. Според нововъведенията регистрацията ще прави купувачът, като това трябва да стане в едномесечен срок. (Досега не съществуваше изискване регистрацията да се извършва за определено време). В навечерието на коледните празници шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски обясни, че след изтичането на този срок ще се налагат санкции. Ако купувачът не изпълни задължението си в определените рамки, ще бъде глобяван при проверки, а след изтичането на втория месец - регистрацията на автомобила му ще се прекратява по служебен път.

Нововъведенията предизвикаха доста отрицателни коментари. Много водачи например задават въпроса как продавачът на МПС ще доказва пред КАТ или полицията, че колата вече не е негова, ако нотариусът забави вписването, а междувременно купувачът е извършил престъпление или нарушение с колата? От промените не става ясно и дали продавачът трябва да ходи в данъчната служба, за да отписва автомобила и с какъв документ ще става това?

Facebook logo
Бъдете с нас и във