Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Регионалното министерство започва одит и ремонт на пътищата

Регионалният министър Гроздан Караджов представи пред медиите екипа и част от приоритетите на ресорното министерство. Започва 4-годишна програма за основни и превантивни ремонти на пътищата от клас 1 до клас 3. Четвъртокласната пътна мрежа също ще бъде текущо ремонтирана. Ще бъде направен и пълен одит на първокласните пътища, магистралите и съоръженията към тях. 

По думите на Караджов към момента при всички започнати обекти липсват окончателни проекти и не са направени нужните отчуждавания. Екипът на министерството започва интензивна работа с Агенция "Пътна инфраструктура" за попълване липсващите досиета.

Сред приоритетите на ведомството са и тунелите. Започва се работа по "Петрохан", "Шипка", тунела под Стара планина и по протежение на магистрала "Черно море". Също така ще бъдат направени одит и ревизия на текущи ремонти и поддържка на пътищата, както и на строителството, извършвано през последната година. 

Във ВиК сектора регионалното министерство ще се концентрира върху осигуряването на чиста питейна вода. Според ресорния министър досега проектите за пречистване на питейната вода у нас са били крайно недостатъчно, а усилията са били насочени по-скоро към отпадните води. На в много места у хората пият вода с примеси на уран, манган и други елементи от химичната таблица, изтъкна Караджов. Екипът му ще работи и за намаляване на липсите във водопреносните мрежи. Предвижда се и нов закон за ВиК услугите. 

Следващият приоритет във ВиК сектора е насърчаване на иновациите и енергийната ефективност. Ще се насърчи разделянето на битовата канализация от канализацията, която събира дъждовната вода. Ще се засили и контролът върху инвестициите във ВиК дружествата.

Ще се работи по изменение Закона за устройството на територията. Дигитализация на инвестиционният процес е друга основна цел на МРРБ. Следващ приоритет е санирането на сгради и повишаване на енергийната ефективност. Заложена е и цялостна проверка по изпълнението на всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство, най-вече по Черноморието. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във