Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Регионалният министър ще инспектира магистрала "Хемус"

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще инспектира строителството на автомагистрала „Хемус“ от 11.00 ч. Комитова и представители на МРРБ ще представят нагледно начина, по който са изразходвани плащания за магистралата.

Мястото е участък 5 при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски, уширението непосредствено до табелата на село Александрово.

На 9 юли Комитова откри нарушения при започнали строителни работи по трасето на участък 6 на автомагистрала „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново.  "За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж", обясни тогава регионалният министър.

Констатация за нарушенията са направили и служители на Регионалната ДНСК - Велико Търново. 

Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години. За него "Автомагистрали“ ЕАД авансово е превела около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация. По време на проверката министър Комитова е показала сключени договори със заличени данни.

След извършена проверка се оказва и че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1.8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. А въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1.8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във