Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Регионален иновационен център ще обединява бизнес и наука в полза на икономиката в Пловдив

Областна администрация Пловдив се включва в съвместен проект за изграждане на Регионален иновационен център (РИЦ), който  ще обедини усилията на бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. В проекта участват ВМЗ - Сопот и пет фирми от региона, както и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и община Карлово. Това съобщиха от пресцентъра, цитирайки областния управител Дани Каназирева.

За целта е създадено сдружение между организациите и съвместен екип вече работи  по проекта, с  който ще се кандидатства за финансиране.  

Сдружаването цели създаване на специфична научноизследователска инфраструктура, обединяваща бизнес идеи, иновационна инфраструктура и изследователски състав в приоритетното направление "Мехатроника и чисти технологии". "Технологичен лидер при формирането на РИЦ е най-голямото държавно предприятие в системата на военно промишления комплекс у нас - ВМЗ - Сопот", уточнява  Каназирева. По думите й това ще е единственият център с устойчиво развитие, който в дългосрочен план ще даде възможност на ВМЗ-Сопот да придобие капацитет  и технологии да работи по натовски стандарти и да развие научен потенциал, ще даде нови хоризонти за партньорство в НАТО и възможности за участие в проекти на общоевропейския отбранителен фонд.

Според областния управител създаването на РИЦ ще спомогне за  икономическото развитие на региона, а областната администрация  ще има водеща роля за организиране и участие в събития  за представяне на дейността му, както и на неговите продукти и услуги. Подобни инициативи стимулират, подпомагат и насърчават регионалния капацитет за въвеждане и развитие на иновации, засилват сътрудничеството между бизнеса, публични институции, научно-изследователските организации и университетите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във