Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Реформаторите искат прекратяване на концесията за ски зоната в Банско при откриване на нарушения

Реформаторският блок застава твърдо зад решението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да отмени незаконните и непрозрачни промени в концесионния договор за ски зона Банско, направени по времето на кабинета "Орешарски". Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

На първото си заседание за тази година кабинетът отмени решение на предишното правителство, прието в последния работен ден преди оставката, което позволява изменение на концесионния договор за ски пистите над Банско.След отмяната му Борисов възложи междуведомствена комисия да прави нова проверка на концесията и да излезе с препоръки в средата на февруари.

Зеленогорски уточни, че отмяната на решението на предишния кабинет е първа стъпка към решаването на дългогодишните проблеми около този концесионен договор и изпълнението му.

Реформаторите ще инициират срещи с министерствата на околната среда и водите и на икономиката, за да се постигне най-доброто решение за местния среден и дребен бизнес и за устойчивото развитие на туризма в границите на Национален парк "Пирин".

Марта Георгиева от ДСБ представи конкретните искания на Реформаторите за решаването на проблемите около концесията на ски зона Банско.

"За да се стигне до трайно решаване на казуса, ние ще настояваме новосъздадената междуведомствена работа група да изиска и да публикува резултатите от всички извършени досега проверки на ДНСК, МОСВ и Сметната палата, както и сигналите за нарушения от неправителствени организации. В работната група да бъдат привлечени представители на НПО-тата, следили проблема и подавали сигнали за нарушения. Цялата допълнително събрана информация от междуведомствената работна група да бъде подадена в прокуратура и контролните органи", обяви тя.

Тя подчерта, че концесията трябва да гарантира равнопоставеност на местния бизнес и свободна конкуренция при предоставяне на услуги, да отчита правата на потребителите и да създава условия за детски и семеен спорт. Затова държавата трябва да влезе във владение на всички имоти и съоръжения върху територии изключителна държавна собственост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във