Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РЕФОРМАТА НА Д-Р ИЛКО ПОГАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА

ХАОСЪТ В ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СТАНА ПЪЛЕН

Нов скандал вкара болниците в пълен хаос - 26 от тях, и то тези, които поемат основния поток пациенти, се оказват незаконни. На 21 май Конституционният съд обяви, че преобразуването на областните лечебници в търговски дружества е противоконституционно.
Така балонът, надуван от министъра-стоматолог Илко Семерджиев, се пукна малко преди изборите и само месец преди 1 юли, когато в болниците трябва да влезе здравното осигуряване. Това пък подставя под съмнение и самия втори етап на реформата.
От 1 септември миналата година областните болници (ОРБ-тата) бяха преобразувани в акционерни дружества, 51% от капитала на които стана собственост на държавата и се управлява от министъра на здравеопазването. Останалите 49% придобиха общините в областта, пропорционално на населението си.
Точно тази разпоредба от приетия през 1999 г. Закон за лечебните заведения (чл. 101, ал. 5) бе обявена от Конституционния съд за противоконституционна с решение N11 от 21 май 2001 г. по дело N18/2000 година. С особено мнение са се подписали съдиите Неделчо Беронов, Васил Гоцев, Стефанка Стоянова, Людмил Нейков.
Законът за лечебните заведения и по-точно пет негови разпоредби бяха оспорени от 57 депутати от 38-ото Народно събрание. Конституционният съд допусна искането им за разглеждане на 18 януари 2001 г., а го гледа на закрити заседания на 15 март, 19 и 21 май. Според решението му две от разпоредбите противоречат на основния ни закон.

И стана хаосът. Защото:

След като становището на конституционните съдии бъде обнародвано в Държавен вестник, на практика 26-те болници ще са нелегитимни търговски дружества;
Няма парламент, който да гласува промени в закона;
Министърът на здравеопазването е необходимо да отмени заповедите си, с които болниците са преобразувани, и да издаде нови;
Болниците пак трябва да се регистрират в съда като търговски дружества - този път без участието на държавата в тях;
Как при тази процедура ще се сключат от 15 юни до 15 юли договорите за финансиране със здравната каса;
Без договори вторият етап на реформата не може да започне;
Министерството на финансите трябва да коригира бюджетите на общините. Заради прословутите 51% на държавата в преобразуваните болници и за да се облекчат местните управи, парите за издръжката на областните лечебници бяха извадени от местните бюджети. Цялата сума - и за 49-те общински процента, сега върви през ведомството на Семерджиев;
Няма обаче парламент, който да актуализира държавния бюджет, за да се върнат парите на общините;
Налагат се промени и в управлението на болниците. Заради 51-те процента Семерджиев запълни сегашните три- и петчленни директорски съвети почти изцяло с чиновници от здравното министерство и националната здравна каса.

Аргументите на Конституционния съд

Бившите окръжни болници са публична общинска собственост и оспорваните разпоредби в Закона за лечебните заведения по съществото си представляват принудително отчуждаване на собственост, без да са налице държавни нужди, пишат в решението си конституционните съдии. Според тях законът пряко прехвърля правото на собственост от общините на държавата. Така спрямо държавата тази норма изпълнява функция на национализация, без да са налице условията на чл.17, ал.5 от конституцията (обоснована държавна нужда, предварително и равностойно обезщетение). Съдът приема, че когато собствеността е била изцяло или преобладаващо общинска, последващото й одържавяване (на 51 на сто от нея) винаги е отчуждаване на общинска собственост в полза на държавата. А такова отчуждаване се забранява в чл.17, ал.5 от основния ни закон.
Здравният закон нарушава и конституционната норма за закрила на общинската собственост. Държавата ще може във всеки момент по свое усмотрение със закон да отчуждава общинска собственост, изтъкват съдиите.
При общините пък, свързани в една болница, е налице неоснователно обогатяване на едни от тях за сметка на други. Разпределението на дела им според броя жители не държи сметка за първоначалното право на собственост и съвсем очевидно създава условия да се нарушават принципите на справедливостта, подчертават магистратите.
Решението на Конституционния съд дойде, след като повече от година кметове и специалисти от сферата на здравеопазването алармираха за Семерджиевите абсурди. Общините искаха да им се върнат собствените им средства, вложени в изграждането и оборудването на ОРБ-тата и национализирани със заповедта на министъра. Със специално решение през септември 2000 г. Националното сдружение на общините настоя да се промени това източване на местните финанси. Кметовете протестираха и срещу определянето на дела им пропорционално на броя на населението. Нито един от поставените над десет проблема за съдбата на болниците не бе обсъден предварително от здравното министерство и местната власт. Сега се произнесе Конституционният съд.
Знаех, че този текст за 51% собственост на държавата е атакуван, не съм изненадан, че отпада. Когато приемахме закона,

разпоредбата бе вкарана доста силово

- като решение на парламентарната група на ОДС - призна пред в. БАНКЕРЪ д-р Михаил Карафезов, син депутат от 38-ия парламент. - Имаше дори искания ОРБ-тата да станат 100% собственост на държавата, което бе направо абсурдно, след като говорим за децентрализация.
Ние сме доволни от решението, от него ще има сериозни последствия, коментира пред в. БАНКЕРЪ д-р Здравко Марков, заместник-председател на здравната комисия на Националното сдружение на общините и директор на дирекция Здравеопазване и социални дейности в община Варна.
Отмененият статут на болниците не обърква работата и няма да е пречка за сключването на договорите им със здравната каса, смята д-р Карафезов. Промяната засяга формата на собственост и на управление, но за търговското дружество, което ще е партньор на касата, няма значение каква е собствеността, е позицията на синия ексдепутат.
Според общинарите

две са най-сериозните последствия

от съдебното решение. Едното е налагащата се промяна във финансирането на лечебниците. Техните нови-стари собственици искат здравното министерство да изчисти всички плащания на болниците до датата на промяната и те да си ги получат на чисто. Тъй като по Търговския закон отмяната на дадена норма не важи със задна дата, всички сключени досега договори на болниците с контрагенти са легитимни. Ние ще ги признаем, каза д-р Марков. Само че докато министерството държеше парите, минаха едни от най-апетитните търгове - за лекарствата на болниците за цялата 2001 година.
Второто последствие удря досегашните управителни органи -

бордовете на болниците

Като принципал на 51% от капитала им Семерджиев назначи 132 чиновници от ведомството си и касата в бордовете им. Те си осигуриха втора, че и трета заплата от средно 450 лева. Общата сума за тази година е над 700 хил. лева.
В по два борда се уредиха първият братовчед на министъра д-р Красимир Маринов, който случайно е и главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, главният секретар на министерството д-р Стефан Сираков, тримата заместник-министри и още пет висши началници.
Това че в новите управи почти не влязоха местни експерти, не притесни министъра. Дори напротив - кметовете трябвало да са благодарни, че ги освобождава от тегоби и че за да спаси болниците, им изпраща най-компетентните си хора, които по-добре от местните познават проблемите на реформата, твърдеше Семерджиев. Сега обаче общините предпочитат болниците да са търговско дружество с едноличен собственик общината и само с един управител. Защо са ни трима души да дърпат пари от бюджета, заяви д-р Марков.
Бордовете станаха един от най-големите здравни скандали и в парламента миналата година. Дори и синята парламентарна група се стресна от своите емисари в новите директорски съвети и заседава специално по този въпрос. Назначенията са скандални, но не е време да се критикува министърът, а по този начин и здравната реформа, бе изразената тогава на закрити заседания политическа позиция на мнозинството. Е, времето дойде.
Преобразуването бе използвано и за да се сменят някои от директорите на болниците. Сега те могат да имат претенции към предишната си длъжност, признаха юристи.
Конституционният съд издърпа още едно килимче под министър Семерджиев. Магистратите сметнаха, че неговото одобрение не е нужно, когато общинските съвети решават за приватизацията на лечебниците си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във