Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РЕДЯТ ПАСИАНСА НА МИНИСТЕРСКИТЕ ПОРТФЕЙЛИ

Прекалено много се настройва общественото мнение, като се говори непрекъснато и се спекулира с това кой ще бъде премиер. Това не е много коректно към читателите на вестниците и към обществото, заяви Симеон II след коктейла на 27 юни, който НДСВ даде за дипломатическия корпус.
Хората от царското движение са единодушни, че Симеон II трябва да поеме отговорностите на премиер. Той самият засега преценявал негативите, които може да понесе, в случай че е само лидер на управляващото НДСВ или че е водач и едновременно с това министър-председател на държавата. Направеният от приближените му анализ показал, че при евентуален провал на водената от него политическа формация негативите, които ще се стоварят върху лидера й, ще са еднакви с тези, ако той е и премиер. По тази причина с всеки изминал ден Симеон II все повече прегръщал идеята да поеме премиерския пост, но до момента не бил взел окончателно решение.
Тази теза обаче не е твърде убедителна, ако защитниците й познават добре лидера си. Липсата на яснота около личността на бъдещия премиер роди дори версията, че този пост ще бъде предложен на човек отвън (който живее в чужбина).
За Николай Маринов, главния координатор на НДСВ и личен приятел на Симеон Втори и княгиня Мария Луиза, се твърди, че ще стане началник на премиерската канцелария. А дали титлата му ще е държавен или главен секретар, е само подробност.
В политическите среди убедено се говори, че вицепремиерите в бъдещия кабинет ще са трима. Прогнозира се, че едно от креслата вероятно ще заеме лидерът на ДПС Ахмед Доган. Логично е ДПС да настоява за този пост, тъй като се очертава като единственият парламентарен партньор на НДСВ. Явно именно поради този факт в седмицата след изборите приближени до Доган политици обявиха, че ще преговарят за едно вицепремиерско място, за поста областен управител на Кърджали и за заместник-министерски кресла в едно от силовите ведомства и в министерствата на труда и социалните грижи, на строителството и регионалното развитие, на земеделието и на социалното осигуряване - общо пет.
Около останалите двама вицепремиери също се въртят много слухове и уточнения. Твърди се, че за тези позиции Симеон имал по пет-шест кандидатури. Едно от най-често споменаваните имена обаче е това на Чавдар Кънчев, който щял да надзирава икономическите министерства. Изборът му ще е напълно логичен, като се има предвид, че бившият шеф на БУЛБАНК се превърнал в почти митологична личност с уникалния си за България финансов и управленски опит. Желязната му хватка, с която той контролира подчинените му структури, е пословична, а на НДСВ му е нужен точно такъв човек, за да управлява успешно икономиката. Важна роля в структурата на властта ще играе и шефът на икономическия екип на НДСВ Николай Василев, за който се говори, че също ще получи министерско кресло в бъдещия кабинет. Ясен знак за доверието, с което царят е облякъл Василев, е и фактът, че заедно с Пламен Панайотов и Веселин Близнаков младият икономист е в тричленния екип, който води преговорите с ОДС и с ДПС за съставяне на новото правителство.
Яснота около конкретните министри ще има едва след като се разбере кой ще оглави правителството, но още отсега сред депутати в НДСВ се коментира, че здравеопазването ще получи Антония Първанова, а социалното ведомство - Николай Николов.
За изкусителния пост на външен министър има много повече апетити. Спрягат се много кандидатури, но на пръв поглед Соломон Паси е абониран за външноминистерския портфейл. Някои политици от НДСВ обаче смятат, че силата на неговата кандидатура е само привидна и се дължи на голямата популярност на шефа на Атлантически клуб. Говори се, че той вероятно ще бъде удостоен с поста председател на Комисията по външна политика в парламента, а Министерството на външните работи ще поеме Стоян Сталев.
Министерството на вътрешните работи е другата гореща точка в новия Министерски съвет. Версиите около бъдещето на МВР са многобройни, но посветени в намеренията на лидерите на НДСВ бизнесмени и журналисти твърдят, че министерството ще бъде разделено на две ведомства. Първото ще отговаря за Национална служба Полиция, служба Гранична полиция и служба Контрол върху автомобилния транспорт и в НДСВ се обсъждало да бъде поверено на Богомил Бонев. Въпросната кандидатура обаче е доста спорна, тъй като Бонев отдавна е в остър конфликт с лидера на ДПС Ахмед Доган. Ще бъде странно, ако Сокола склони да подкрепи или пряко да участва в правителство, в което участва неговият отколешен враг Бонев. Но пък българският политически живот е бил свидетел на какви ли не превъплащения на Доган. При всяко едно от тях той е следвал правилото да запази ДПС като важен и дори решаващ фактор на българската парламентарна сцена. В този смисъл Сокола може и да изтъргува участието на Бонев в новото правителство срещу получаването на повече и по-значими постове за хора от ДПС в него.
Под шапката на второто ведомство щели да бъдат обединени Национална служба за борба с организираната престъпност, Националната служба за сигурност, Дирекция за оперативно техническо издирване и жандармерията. Към новата административна структура се предвиждало да премине и дирекция Бюро за финансово разузнаване, която в момента е подчинена на Министерството на финансите. Изграждането на второ силово ведомство, което щяло да се пръкне от МВР, имало за цел да се подобри координацията в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, която е един от основните приоритети на НДСВ. Разделянето на МВР на две административни единици засега било само идея, която се обсъждала, а имена на възможните началници на второто ведомство въобще не се коментират.
За сметка на това личността на бъдещия шеф на Министерството на финансите е обект на усилени коментари. Сред няколкото имена, които се завъртяха около поста финансов министър, през изминалата седмица започнаха все по-ярко да изпъкват тези на Милен Велчев и на Красимир Ангарски. Последният има голям административен опит и познава българските финанси, тъй като до 1994 г. бе началник на Столично данъчно управление, а след това за кратко оглави Банковата консолидационна компания. Правителството на Жан Виденов изхвърли Ангарски от БКК, но той удобно се настани в председателското кресло на управителния съвет на БРИБАНК (сега Стопанска и инвестиционна банка), което напусна през пролетта на 2000 година. Ангарски не е чужд и на българските политически интриги, тъй като от есента на 1997 г. е икономически съветник на президента Петър Стоянов.
Милен Велчев не притежава политическите и управленски умения на Ангарски, но има няколко важни преимущества - познава международните финанси, името му не е оцапано от българската политическа помия, ползва се с авторитет в НДСВ и има подкрепата на княз Кирил. Липсата на опит в управлението на административни структури едва ли ще се разглежда като важен недостатък на Велчев. Все пак през 1997 г. Муравей Радев също не притежаваше познания на министър, което не му попречи за четири години да се превърне в един от най-добрите администратори в правителството на Иван Костов. Милен Велчев притежава не по-малко положителни качества от досегашния финансист номер едно и няма пречка да го замести напълно успешно.
Икономистите от НДСВ не смятат, че Министерството на финансите се нуждае от кардинални структурни и персонални промени. В общи линии те са доволни от работата на сегашните заместник-министри Пламен Орешарски, Димитър Радев, Кирил Ананиев и Николай Георгиев и дори смятат да им предложат да запазят досегашните си длъжности. Друг е въпросът дали те ще приемат отправените към тях оферти. Орешарски и Радев вече са се преситили от административна дейност и според запознати с плановете им ще приемат да останат в министерството само срещу гаранция, че мнението им ще се зачита и при вземането на решения няма да бъдат подлагани на политически натиск. Без тяхната помощ обаче на новото правителство ще му е по-трудно да изготви бюджета за 2002 г. и да проведе успешни преговори с МВФ и със Световната банка - все задачи, които трябва да бъдат решени до края на октомври тази година. Ако при тях кабинетът на НДСВ претърпи провал, под въпрос ще бъде поставена стабилността на цялото правителство и дори на сегашния парламент.
За Николай Георгиев е почти сигурно, че ще остави българската администрация и ще замине със съпругата си Румяна Тихолова за Вашингтон, където ще работи за международните финансови институции. За момента в НДСВ не са обсъждали кандидатури за заместник-министър, който ще отговаря за данъците. Интересно е дали при напускане на Георгиев новите управляващи ще предложат овакантената от него длъжност на сегашния шеф на Главна данъчна дирекция Антон Тончев. За него се знае, че е твърде близък със сегашния финансов министър Муравей Радев, на когото дължи издигането си в йерархията от заместник-директор на данъчната дирекция в Пловдив до сегашната си длъжност.
Петият заместник-министър Пламен Минев, който отговаря за митниците, още отсега може да си стяга куфара, а вероятно след него ще се разделят със службите си повечето митнически началници. Депутатите от НДСВ отдавна са обявили, че митниците са един от най-големите източници на корупция в страната и смятат да направят в тях дълбоки кадрови промени. Всъщност НДСВ има намерение да постави дейността на митничарите под международен контрол, осъществяван от експерти, посочени от престижна международна организация. Идеята е чужденците да получават заплатите си от ЕС и икономистите от НДСВ смятат, че тя ще бъде добре приета от Евросъюза. Там живо се интересуват от състоянието на митническите приходи във всяка една държава, която кандидатства за членство в ЕС. Причината е, че всички митнически приходи на държавите членки на ЕС влизат директно в неговия бюджет.
Що се отнася до бъдещата съдба на мегаведомството на сегашния вицепремиер и икономически министър Петър Жотев, всички прогнози са единодушни - то ще бъде разформировано. Според една от версиите Министерството на икономиката ще се раздели на две - на Министерство на индустрията и на Министерство на външноикономическите връзки. Друга идея, предложена на вниманието на царя, също предвиждала на мястото на сегашното Министерство на икономиката да се появят две нови самостоятелни структури - Министерство на индустрията и търговията и Министерство на икономиката. Като под шапката на първото бъде вкарана една новосъздадена Агенция по туризъм, а под опеката на второто да влязат важни звена като ДАЕР, управлението Геология и опазване на земните недра и Института за икономически прогнози.
По-вероятно е обаче енергетиката да бъде обособена в отделно министерство. Изказват се и предположения, че в бъдещото икономическо ведомство един от заместник-министрите ще отговаря пряко за развитието на капиталовите пазари. А негов началник и министър на икономиката щял да стане Николай Василев.
Загадка засега е и бъдещето на Агенцията за приватизация. Според предизборните изявления на икономическите експерти на НДСВ, тя би трябвало да се превърне във ведомство за управление и приватизация на държавното имущество и да разтовари от тази грижа отрасловите министерства. А дали наистина Владимир Каролев ще поеме юздите на приватизацията ще се разбере в средата на юли.
Значително по-рано обаче ще стане ясно дали авторитетният юрист Огнян Герджиков ще оглави новия парламент. В момента за мнозинството в него със сигурност могат да се кажат само две неща - че парламентарната група на НДВС гласува правилника, по който ще работи, и че си избра ръководство. Председателят Пламен Панайотов и четиримата му заместници Весела Драганова, Снежана Гроздилова, Владимир Дончев и Веселин Близнаков ще държат юздите на народните представители от НДСВ. На 28 юни този екип обсъди бъдещата структура на парламентарните комисии. Както научи в. БАНКЕРЪ, идеите за техния нов облик били все още сурови, но явно промени ще има. Някои от досегашните комисии ще се запазят, други ще се сливат, а щяло да има и нови. Възможно е в в 39-ото Народно събрание названията на комисиите да изглеждат така:
Комисия по икономическа политика, Комисия по бюджет и финанси, Комисия по правни въпроси, Комисия по регионална политика и местно самоуправление, Комисия по външна и интеграционна политика (в която ще се включат и въпросите по националната сигурност), Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред (която ще се появи на мястото на досегашната Комисия по национална сигурност), Комисия по селското и горското стопанство, Комисия по здравеопазване, Комисия по децата, младежта и спорта, Комисия по екологията, Комисия по културата, Комисия по медиите, Комисия по жалбите и петициите на гражданите (досега тази сфера бе включена в дейността на Комисията по правата на човека и вероизповеданията). Промени се очертават и за Съвета по европейските въпроси, който е със статут на парламентарна комисия. Предложението е той да се преименува на Съвет по правна евроинтеграция. Може би ще бъде създадена и съвсем нова комисия, която да се занимава с проблемите на транспорта и телекомуникациите. Обсъждани са и приоритетните изменения в действащите закони, както и разработката на чисто нови законопроекти, които ще трябва да влязат с предимство в парламента. Предвид подготовката за приемането ни в НАТО един от тях по всяка вероятност ще е свързан с регламента за достъпа до информация. Очертават се усилни работни дни за парламентаристите, за които през това горещо лято може би ваканция няма да има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във