Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАЗСРОЧВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ДОО СРЕЩУ ПОГАСЯВАНЕ НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ

Предприятията, които имат задължения към държавното обществено осигуряване (ДОО), могат да разсрочат изплащането му, ако обаче веднага приведат невнесените си суми за здравни вноски и за фонда за безработица, е офертата на Националния осигурителен институт.
Ние сме максимално коректни към здравната каса и към фонд ПКБ, чиито приходи по закон събираме, коментира решението пред в. БАНКЕРЪ главният актюер на НОИ Христина Митрева. В случая на заден план остават трите самостоятелни фонда, които влизат в състава на ДОО - за пенсии, за болест и майчинство и за трудова злополука.
Парите за здравни осигуровки и за безработица са много по-малко от вноските за ДОО и плащането им няма да затрудни фирмите, е един от аргументите за въвеждането на новата възможност. В същото време хората няма да изгубят правата си. Според здравния закон те трябва да плащат за медицинските услуги, ако не са били осигурени 3 месеца.
Освен това плащанията в пенсионното осигуряване са дългосрочни, докато в здравната система парите трябва да са налице сега, за да може да се заплащат лечението и медикаментите, обясни преференцията Христина Митрева.
В зависимост от размера им задълженията към ДОО могат да се разсрочат до три години. Към края на първото тримесечие на 2001 г. с отдалечени във времето сметки към осигуряването са 244 фирми. Всички те заедно са дължали 113 576 186 млн. лв. към датата, когато тази тежест им е разсрочена. До 31 март те са успели да погасят близо 35 млн. лева.
Новата възможност обяснява до голяма степен и отчитаната висока събираемост на здравните пари, коментираха експерти. За първите три месеца на 2001 г. приходите в ДОО са се увеличили със 103.99% спрямо същото време на миналата година. Вноските за НЗОК обаче са нараснали със 120.51 процента.
Екипи от по един ревизор от районното управление на социалното осигуряване и от районната здравна каса започват проверки кой как се отнася към осигуряването. Във всяка област ще бъдат проведени по едно малко предприятие, една по-голяма фирма, един диагностично-консултативен център (бившите поликлиники) и един частнопрактикуващ лекар.
Няма да има никакви проблеми с осигуровките на хората пред старта на болничната реформа, увериха от НОИ. Институтът подава на здравната каса пълна информация персонално за всеки осигурен и осигурените от него членове на семейството. Няма да преследваме изписаните от болницата пациенти, за да проверяваме дали имат здравни вноски, наше задължение е да си съберем парите, подчертават от института.
Само че въпреки големите намерения и обещания на касата нейната скандалноизвестна информационна система още не е изградена изцяло. Затова подаваната справка няма как да стигне до самите лекари. НОИ още чака от касата и списък на хората, които са си избрали личен лекар. С него по обратния ред ще се засече кои от тях наистина са осигурени и за кого отиват парите от здравния ни данък. Този списък бе обещан от здравната каса и трябваше да отиде в осигуряването още преди година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във