Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Разследванията на в. "Банкеръ" 2020

Вече близо три десетилетия в. „Банкеръ“ осветлява недъзите на нашенското управление. През всички тези години разнищваме опитите на знайни и незнайни „герои“ да заобикалят законите и посочваме участниците в различни схеми, уронващи престижа ни на уж правова  държава. В отговор често сме понасяли ответните удари на засегнатите в публикациите особи. Това обаче не ни направи нито мирни, нито послушни. Още по-малко ни накара да се  наведем пред силните на деня. Защото знаем, че в голямата си част те са просто гастрольори на сцената на властта и често се сгромолясват от там оглушително... За съжаление десетките престъпления срещу природата и срещу обществото нерядко  остават ненаказани... Надяваме се обаче, ако след време някой поиска да проумее какъв е бил генезиса на  недъзите на куцата ни държава, да го разбере благодарение на нашия труд. Защото писаното слово  остава.

Това е и поводът в края на тази тежка за всички ни година, да припомним макар и малка част от разследванията на в. „Банкеръ“.

 

1. Съсипването на резиденция "Лозенец"

Още през януари в  публикацията си „Съсипването на резиденция "Лозенец" започна“ алармирахме, че частна компания, собственост на лихтенщайнско дружество, ще строи в резиденция „Лозенец“. Това става ясно от заповед на главния архитект на София – Здравко Здравков, издадена в суматохата около Коледа. На 20 декември 2019 г. той официално беше разрешил на „Лозенец Дивелъпмънт къмпани“ ЕООД да изработи проект за изменение на плана за регулация и застрояване „в териториален обхват УПИ I – резиденция“. Крайната цел на това упражнение бе получаване на разрешение за строеж и изграждане на балнеоложки комплекс.Тази наша публикация разбуни духовете и през август информирахме: „Гражданите и в. „Банкеръ“ спряха градежа в резиденция „Лозенец“. На практика пратихме главният архитект на София на поправителен и той беше принуден да преразгледа решението си. Планираният строеж в парка на резиденцията  беше отменен.

 

2. Кметските мераци за парк "Бачиново"

В текста на в „Банкеръ“ „Бетонджии точат зъби за парк "Бачиново" осветлихме мерака на кмета на Благоевград Румен Томов ( бел.ред. вече полукмет след окончателното решение на ВАС ) да изпълни "ангажиментите" си към хората, с чиято помощ се е докопал до стола на градоначалника. Информирахме, че се подготвя скандално застрояване на тенискортовете в благоевградския парк „Бачиново", което замисля близката до сърцето му фирма „Универсал строй консулт“ ООД. Това стана малко преди да бъде даден ход на документите, чрез които да се легитимира проектът за застрояването. Така в парка щяха да щръкнат "жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, спа център, плувен басейн, тенис кортове, надземни и подземни гаражи”. Хубавото е , че няколко месеца по - късно имахме удоволствието да  съобщим на нашите читатели, че „ВАС пресече мераците за застрояване на парк „Бачиново“.

 

3. КОЙ ли е новия собственик на "Боровец?

През февруари в публикацията ни под заглавие „Някой се подготвя да превземе Боровец“ съобщихме, че в разгара на ски-сезона сред хората от хотелиерския бранш усилено се заговори за предстоящо драстично преразпределение на собствеността в курорта. И, както можеше да се очаква, все по-често започна да се спряга името на известен с апетита си към превземането на добре структурирани и работещи дружества у нас бизнесмен, разполагащ със сериозно влияние в политиката и  в правозащитните институции. Начело на списъка за преразпределение на собствеността беше цялата структура на акционерното дружество „Бороспорт“, чиито собственици от години са потопени в полуизвестността, която предлагат данъчни убежища  в различни краища на света – от американския щат Вирджиния, та до столицата на Лихтенщайн - Вадуц.  Догадките за бъдещето на "Бороспорт" произтичаха от огромния кредит - за 12.650 млн. евро, който дружеството беше получило от „Първа инвестиционна банка “и срещу който е бил  учреден залог в полза на банката върху цялото търговско предприятие „Бороспорт“ АД. В същото време стана ясно, че първата крачка в „придобиванията“ в курорта вече е направена. Стана известно, че в зимния курорт се е появил нов хотелиер - Ангел Палийски, сочен за близък до депутата и бизнесмен Делян Пеевски, който придоби най-луксозния  хотел в курорта - "Ястребец". Засега все още не е ясно дали няКОЙ вече не е собственик на целия курорт.

 

4. Някои забогатяха от фалита на КТБ

Вече шест години в. „Банкеръ“ нищи случващото се след фалирането на Корпоративна търговска банка. Търси причините, а и кои са възползвалите се от ситуацията с кредитната институция. И през отиващата си година в десетки наши публикации се опитахме да осветлим кой, кога и как успя да прибере най-апетитните фирми и имоти на ликвидираната банка. Най-показателните случаи описахме в публикациите си „ Кой осигури забогатяването на Бисер Лазов“, „Свидетелят на прокуратурата Лазов не спира да богатее“, „Кой отмъкна централата на КТБ на "Гарибалди", „Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби“, „Някой точи зъби за Камен бряг“ и т.н. и т.н. Въпреки всички изнесени от нас факти, прокуратурата мълчи оглушително.

 

5. Беззаконие в ловното стопанство "Искър"

В два наши материала: „Арогантност и беззаконие в ловно стопанство „Искър“ и „Кой ще плати сметките за нарушенията в ловно стопанство „Искър“, информирахме обществеността (а надяваме се и провоохранителните органи) за абсолютно незаконния градеж в държавното ловно стопанство „Искър“, което преди години беше харизано на Румен Гайтански - Вълка, близък  до ДПС и най-вече до неговия почетен председател  Ахмед Доган. Все още няма отговор на въпроса  кой ще плати за прекомерните грижи на властта към определени и  неслучайно избрани  бизнесмени. Нито кой е отговорен за ...безотговорността?!

 

6. Недосегаемият властелин на държавата

Като лош пророк още през юли в. „Банкеръ“ излезе с публикация под заглавие „Властелинът на държавата остава недосегаем“. Поводът бяха скандалите около сарая в парк „Росенец“ и безапелационното превземане на държавна територия от "раздавача на порциите" у нас. Оказа се, че за пореден път сме били прави. Прокуратурата пак отказа да образува досъдебно производство срещу Ахмед Доган и срещу областния управител на Бургас за незаконния  сарай край Росенец .

 

7. „Оръжеен търговец - партньор на Пеевски, се превъплъщава в... мандраджия“

В тази публикация разказахме как изчезналият напоследък от политическия хоризонт депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски се кани да изчезне и от бизнеса. Разбира се, след като разпродаде това, което успя да натрупа през годините. В този си стремеж незаобиколимият и трудно преодолим играч в новата състезателна  дисциплина  - прилапване де каквото може, не се поколеба да използва всякакви форми. Например, да превърне оръжеен търговец... в мандраджия. Това стана ясно, когато Пеевски се раздели със свързаната с него фирма "Лодис инвест", чиято дейност е производството на млечни продукти, известни у нас под марката „Lacrima“. Новият собственик на дружеството се оказа „Евро Инвестмънт Холдинг“ АД, управлявано  от иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах Ал-Нуаими, за който се знае, че се занимава и с оръжеен бизнес. На този ортак на Пеевски  в. „Банкеръ“ отдели специално внимание още преди две години, когато публикувахме текст под заглавие „Иранец замита сделките за Полиграфическия комбинат“... Резонно е пак  да попитаме, защо назначените да следят законността на  движението на паричните потоци у нас отново са проспали купища детайли около тези сделки?

 

8. Николинка и седемте плажлета

В статия под това заглавие разказахме как бившата туристическа началничка Николина Ангелкова, след като беше усетила, че идва  времето да бъде изхвърлена от министерския пост, ударно се беше заела да изпълни евентуалните си ангажименти към хората, които години наред й предоставяха възможност да разхожда марковите си дрешки из коридорите на властта. Само за месец преди да „отлети“ към парламентарната банка, Ангелкова успя да организира провеждането на процедурите за отдаване на концесия за срок от 20 години на седем от уж забравените атрактивни плажове по Черноморието. Така тя потвърди изявленията на отколешния си противник Валери Симеонов, че с нейното съдействие мутрите окончателно са превзели плажната ни ивица. И какво от това?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във